Hopp til innhold

Fylkesmannen ser alvorlig på Nlaeas sak

Nlaea Stokkan følte seg nedverdiget av Universitetssykehuset i Nord-Norge. – Vi ser nøye på saken, for å finne ut om denne pasienten har fått et forsvarlig helsetilbud, sier fylkeslegen.

Nlaea ser på sin lille datter Aria som hun holder i sine hender

SVANGERSKAPSFORGIFTNING: Nlaea Stokkan fikk svangerskapsforgiftning. Her er hun sammen med sin datter Aria, som ble født for tidlig. Nlaea fikk blant annet hjertesvikt som følge av svangerskapsforgiftningen og mener UNN behandlet henne nedverdigende.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Nlaea Stokkan (21) svevde mellom liv og død med alvorlig svangerskapsforgiftning. Hun følte at sykehuset ikke tok henne på alvor.

Fylkesmannen i Troms åpnet derfor tilsynssak mot UNN. Det vil si at Fylkesmannen kontrollerer om sykehuset har brutt helseloven eller pasientloven i forbindelse med Nlaeas sykehusopphold.

Snorre Manskow Sollid

SER PÅ SAKEN: Troms konstituerte fylkeslege Snorre Manskow Sollid sier til NRK at en av hovedoppgavene til Fylkesmannen er å ha tilsyn med de ulike tjenestene det offentlige tilbyr.

Foto: Sindre Reinholt

– Formålet med tilsynet som vi utøver er å forbedre tjenesten. Dersom det er brudd som er så alvorlige at det er brudd på kravet til forsvarlighet, så krever vi at helsetjenesten retter opp i den svikten, sier konstituert fylkeslege Snorre Manskow Sollid på generelt grunnlag.

Om brudd blir funnet, så følger Fylkesmannen opp saken. Det vil si at de sjekker at helseforetaket har gjennomført forbedringer.

Fylkesmannen ba om dokumentasjon fra UNN i forbindelse med saken med Nlaea.

– Den dokumentasjonen har vi nå fått, og vi går igjennom den nå, for å se om det er behov for ytterligere opplysninger, sier konstituert fylkeslege Snorre Manskow Sollid.

Han legger til at den som har klagd på sykehuset også har muligheten til å kommentere dokumentasjonen som sykehuset har sendt til Fylkesmannen.

Vil ikke at andre skal oppleve det samme

Klagen til Nlaea Stokkan går blant annet på at hun mener UNN har sendt henne på sykehusbytte med rutefly uten at det var forsvarlig. Da hun måtte reise med flyet på egen regning, så hadde hun svangerskapsforgiftning og fødte dagen etter at hun kom frem til Finnmarkssykehuset.

Ingen helsepersonell fulgte med henne på reisen. UNN har uttalt at de på det tidspunktet anså hennes helsetilstand for å være forsvarlig.

I tillegg mener Stokkan at behandlingen under oppholdet var svært mangelfull. UNN har beklaget for at tilretteleggingen ikke ble gjort godt nok, overfor henne og familien.

UNN: – Jobber med utbedringer

Når fylkesmannen går igjennom dokumentasjonen, både til sykehuset og pasienten, så vil han ta en vurdering om det som har vært gjort i situasjonen har vært gjort i god praksis og om det har vært forsvarlig.

UNNs kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen sier at de tar saken alvorlig.

– Vi sitter ikke og venter på en avgjørelse fra Fylkesmannen. Vi arbeider allerede med saken, sier Johansen.

Han nevner at de blant annet har avholdt møte med Nlaea og familien hennes, for å oppklare misforståelser.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.