NRK Meny
Normal

Funnet bundet og forlatt midt på veien

Karasjokingen som onsdag ettermiddag fant det forsvarsløse reinsdyret oppe på en bakketopp sier han er sjokkert.

Reinsdyr forlatt og bundet i Karasjok

Bildet av reinsdyret forlatt og bundet midt på veien skapte mye harme på Facebook.

Foto: Frode Guldbjørnsen

– Jeg så flere spor av biler, som bare hadde svingt forbi uten å stoppe. Det er veldig skremmende at bilførere ikke hjelper et forsvarsløst dyr. Det er merkelig at de ikke stopper for å undersøke hvordan dyret har det, sier karasjokingen Frode Guldbjørnsen.

Onsdag ettermiddag var han på vei fra Karasjok til Alta. I 15-15.30-tiden oppdaget han reinsdyret øverst oppe i Jergulbakken, rundt 45 kilometer fra Karasjok sentrum i Finnmark.

– Den befant seg midt på veien, og jeg var nok ikke den første bilføreren som så dette, forklarer Guldbjørnsen.

Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.

Vegtrafikkloven § 12

Fotograferte og postet bilde på Facebook

Guldbjørnsen fotograferte det forlatte reinsdyret og postet deretter bildet på Facebook.

Reaksjonene kom straks.

– Først så ringte jeg til politiet og de prøvde å finne ut hvem som eier dyret, men de klarte ikke å finne ut av det. Derfor foreslo jeg til politiet at jeg kunne legge ut bilder på Facebook. Kanskje vi på denne måten kunne nå eieren, forklarer Guldbjørnsen.

Operasjonsleder Lars Gaupset ved Operasjonssentralen i Kirkenes verifiserer denne hendelsen overfor NRK.

– Det stemmer at vi har mottatt en slik melding onsdag ettermiddag, sier Gaupset.

Reinsdyr funnet på veien i Karasjok
Foto: Frode Guldbjørnsen

Måtte fjerne bildet

Frode Guldbjørnsen måtte imidlertid temmelig fort fjerne bildet, da det kom flere ufine kommentarer både om reineiere generelt og denne hendelsen spesielt.

Før kjøringen begynner, skal føreren forvisse seg om at kjøretøyet er i forsvarlig og forskriftsmessig stand og at det er forsvarlig og forskriftsmessig lastet. Han skal sørge for at kjøretøyet også under bruken er i forsvarlig stand og forsvarlig lastet.

Vegtrafikkloven § 23

Guldbjørnsen var en stund ved stedet der reinen ble funnet. Etterhvert kom reineieren.

– Han hilste på meg og fortalte hvem han er, takket for at jeg hadde tatt vare på reinsdyret og tok det med seg, opplyser Guldbjørnsen.

Dette sier operasjonsleder Gaupset:

– Vi sendte en partrulje til stedet, men da de nådde frem hadde reineieren allerede hentet reinsdyret, opplyser Gaupset.