Premiere på 7 sámi stories: – Åh, så artig dette var!

Tina Elisabeth Susanne Mikalsen (10) hadde tatt med seg hele familien til “7 sámi stories”- premieren. Hun hadde hovedrollen i en av filmene.

Tina Elisabeth Susanne Mikalsen med familie

Tina Elisabeth Susanne Mikalsen med familien sin og regissør Egil Pedersen

Foto: Sigve Nedredal

– Folk gratulerer meg og mange sier at filmen er bra og det er kjempeartig, sier Tina, som hadde en stor dag i dag. Hun hadde hovedrollen i Egil Pedersens kortfilm «The Afflicted Animal - Giksašuvvan ealli». Selv om Tina bare er 10 år, så har hun rukket å få litt erfaring innen film.

Hele familien ble med

– Jeg har spilt i tre filmer nå. Først i Nils Gaup sin film «Boaimmášbárdni». Den andre filmen het «Uldaáhkku», og nå denne. Det er så morsomt å spille en rolle, da koser jeg meg virkelig. Derfor var det så synd da det hele var over og vi måtte dra.

Tina har med seg både mamma, pappa, bestemor og bestefar til premieren.

- Jeg er så stolt av Tina, hun er så flink. Det var så artig å se henne og jeg undres over at dagens unge er så modige. Det var så mange filmer og de unge skuespillerne var spesielt flinke, sier Tinas stolte áhkku, bestemor, Anne Dagmar Biti Mikalsen.

De involverte i 7 sámi stories

Regissører og produsentene av de syv samiske kortfilmene som hadde premiere i kveld

Foto: Sigve Nedredal

- Hjertet banket så stolen ristet

– Det var en glede å se alle filmene på storskjerm, og å sitte sammen med skuespillerne og se filmen vår. De syntes det var gøy å se filmen og hjertet mitt banket så stolen ristet, sa regissør av kortfilmen “Hilbes biigá” Marja Bål Nango. Hennes film handler om om unge jenter på kanten av ungdommen og sin egen seksualitet.

Skuespiller Anne Katja Gaup i filmen «Hilbes biigá» synes det var spennende og lærerikt å få være med i filmen.

Marja Bål Nango fikk denne uka tildelt prisen årets Skårunge av Nordnorsk filmsenter med filmen sin. Det synes Gaup var stas.

– Det var veldig morsomt. Det ble også sagt at skuespillerne gjorde en god jobb og det synes jeg var artig, siden vi jo ikke er profesjonelle skuespillere.

Hun er overveldet over hvor mange som er kommet for å se filmene.

– Det er så masse folk her, det er kommet folk langveisfra for å se filmene, så det er spesielt.

Marja Bål Nango, Anne Katja Gaup, Elle Martine Eira og Smávut Ingir Bål

Regissør Marja Bål Nango, skuespillerne Anne Katja Gaup og Elle Martine Eira, og medforfatter av filmmanus Smávut Ingir Bål

Foto: Sigve Nedredal

Fornøyde seere

Også folk i salen hadde en fin kveld i kinosalen.

– Jeg synes de unge skuespillerne var veldig bra. Unge, nye talenter, sier Klaus Albretsen, som husker filmen «Iđitsilba» best.

Filmen «Iđitsilba» er en historisk film og handler om prester som brente hornluer på bål fordi de mente djevelen oppholdt seg inne i luenes horn.

– Det har jo vært mye historie omkring hvordan dette området av Norge ble kristnet, om hvordan man gikk fram, mye overgrep og urett, så det var interessant å se en sånn film.

– Det var veldig bra. Det var gode filmer, jeg fikk sett natur i Finnmark og gode historier. Det var veldig interessant for meg som er fransk, sier franskmannen Julian, som likte spesielt ungdomsfilmen «Hilbes biigá».

Fullsatt sal under 7 sámi stories

Fullsatt sal under 7 sámi stories

Foto: Sigve Nedredal

– Den var veldig fin med en moderne touch, om samfunnet og ungdommer som vokser opp.

Ellen Berit Dalbakk syntes det var veldig fint med en helaften med syv samiske filmer.

– Det var morsomt med en slik visning på filmfestivalen. Det er veldig bra at så mange samiske filmer er samlet i en visning og det ser ut som om folk liker dette.

– Høytidsstemning

Filmskaper Per Ivar Jensen hadde en kjempekveld.

– Mye fint å se, absolutt, så dette lover godt. Mye bra skuespill. Jeg var positivt overrasket, sier han.

Også direktør i Internasjonalt samisk filminstitutt Anne Lajla Utsi har kost seg med for første gang å vise fram filmene fra prosjektet deres til et publikum.

– Det er så gøy, så gøy. Salen var full, det var god stemning. Før filmene startet var det en høytidsstemning i salen. Det var veldig spesielt, sier en lykkelig direktør.

Stor interesse for 7 sámi stories

Det var stor interesse for 7 sámi stories, alle billettene var utsolgt.

Foto: Sigve Nedredal