Frykter samisk målmaskin

Aslak Sokki kan bli tungen på vektskålen når Kirkenes og Skarp skal kjempe om opprykk til 2. divisjon til helga.

Aslak Sokki
Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / NRK

I kveld går det norske fotball landslaget på banen for å møte Kypros i den viktige EM-kvalifiserings kampen.

I morgen møter Aslak Sokki og Skarp Kirkenes til kvalifiseringskamp om 2. divisjonsplass. Aslak Sokki scoret det samiske herrelagets eneste mål, da de møtte Nord-Kypros i en vennskapskamp på Alfheim stadion i 2004.

Målmaskin

Aslak Sokki har bøttet inn med mål for Skarp i år, og står bokført med respektable 31 nettkjenninger så langt denne sesongen. 34 åringen fra Tromsdalen har lang fartstid i det øverste divisjoner som toppspiller siden 1993, og har tidligere spilt for Lillehammer og Tromsdalen.

Sokki har to opptredener for det samiske herrelaget i fotball, den første mot Grønland i 2001 hvor laget vant hele 5-1, og den andre som målscorer i 1-1 kampen mot Nord-Kypros i 2004.

– Må stoppes

Trener for Kirkenes IF, Dag Helmer Mathisen, er klar over Tromsdalingens målteft:

– Sokki er en meget bra spiss. 1. divisjonslaget Tromsdalen ville ha han før sesongen, men Skarp satte prisen for høyt. Han er en måljeger av rang, og vi må stoppe han, sier KIF-trener Dag Helmer Mathisen til avisa Finnmarken

– Skulle ønske begge lag rykket opp

Sokki er optimistiske foran møte med Kirkenes, og sier stastistikken ligger på Troms`side:

– Det blir en utrolig artig og spennende kamp. Det er selvfølgelig hyggelig at fokus rettes mot meg, men det er hele laget som står bak det offensive spillet. Egentlig skulle jeg ønsket at begge lagene kunne rykket opp, for vi trenger lag fra Troms og Finnmark oppover i divisjonssystemet, men statistikken de senere år har gått i favør av Troms, sier Aslak Sokki til NRK Sámi Radio.

Familiemann

Aslak Sokki har ikke spilt for det samisk herrelaget siden 2004, og forteller at han egentlig skulle begyne å trappe ned med fotballen da:

– Egentlig skulle jeg roe ned med fotballen i 2005, men har liksom bare fortsatt litt og litt. Og det samiske herrelaget spiller som oftest sine kamper i fellesferien, og for oss som begynner å bli godt voksne og har famile og barn å forholde seg til, blir det vanskelig, sier Sokki.

Legger opp ved opprykk

Foran kampen mot Kirkenes til helga er målmaskin Sokki topp motivert til å sette inn flere mål for Skarp, og venter et Kirkenes lag som går ut på banen for å begeistre. Kan hende blir også denne kampen en av de siste for Skarps toppscorer:

Jeg skal ta et oppgjør når året er omme om jeg skal gi meg. Jeg blir jo 35 år, og det er kanskje på tide å gjøre andre ting. Hvis nå Skarp rykker opp, hadde det kanskje vært en fin måte å sende stafettpinnen videre til andre talenter vi har i klubben, sier Aslak Sokki til NRK Sámi Radio.

  • Hør intervjuet her: