Frykter ikke opptøyer

Saila-Marie Persson (17) og Cecilia Stenvall (23) vil delta i en samisk markering i København lørdag, til tross for at en ekstremistgruppe har truet med å sette sentrum i brann den dagen.

Saila-Marie Persson (t.v.) og Cecilia Stenvall
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jesus Christ! Dette visste vi ingenting om da vi i Sáminuorra planla vår fredlige markering til støtte for verdens klima, utbryter Saila-Marie Persson når hun får vite om den militante organisasjonen "Never trust a cop" sine planer om å sette København i brann på lørdag.

Saila-Marie er styremedlem i den samiske ungdomsorganisasjonen Sáminuorra i Sverige, og sammen med nestleder Cecilia Stenvall har hun denne uken fulgt det som skjer i og rundt FNs klimatoppmøte i København.

Alt som planlagt

De unge sørsamejentene sier at de ikke vil la seg skremme. Til helgen vil 20 medlemmer fra Sáminuorra delta i den fredlige markeringen organisjonen har planlagt å holde i sentrum av København.

– Klimatoppmøtet er jo om vår fremtid. Derfor er det viktig for oss å vise at også samisk ungdom bryr seg. Klimaendringene vil jo ha en innvirkning på vår virkelighet også, sier Cecilia Stenvall.

Klimamøtet i København

Dansk politi i København er forberedt på aksjoner.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Begge jentene er enige om de egentlig ikke har noe å frykte på lørdag.

– Det vil jo være mye politi tilstede under vår demonstrasjon. Dessuten er jo vi samer kjente for å være et fredelig folk og vi vil jo ikke rote oss opp i noe bråk, påpeker Saila-Marie Persson.

– Bare propaganda

Ekstremistgruppen «Never trust a cop» anser FNs klimaforhandlinger kun som et redskap for kapitalismen for å sikre sin egen fremtid. Forhandlingene er etter deres mening iscenesatt av industrien for industrien.

– Dette anser jeg bare som ren propaganda. Jeg har tiltro til de politikerne som nå forhandler om fremtidige utslippsreduksjoner. Det er viktig at de blir enige. Hvis ikke nå, kanskje de kan bli enige ved en senere anledning, håper Cecilia Stenvall.

Saila-Marie Persson har enda et poeng i denne sammenhengen.

– Vi ville jo ikke ha vært her hvis vi ikke hadde trodd at klimaforhandlingene har noe for seg, understreker hun.