Snipp, snapp, snute – sametingspresidenten er ute

Sametingspresident Vibeke Larsen mister ikke bare presidenttittelen, men også sin representantplass.

Ansiktsbilde av Vibeke Larsen

SKUFFET: Sametingspresident Vibeke Larsen (Šiella) hadde ikke forventet et veldig bra valg for sitt nye parti, men hun hadde ikke trodd at de skulle ende opp uten en eneste representant.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Sametingspresident Vibeke Larsen stiller for det nystiftede partiet Šiella, og hun bedyrer at hun på ingen måte har gitt opp.

– Vi blir å ta en liten evaluering for å finne ut hva vi skal gjøre videre, men jeg regner med at Šiella kommer til å leve videre. Vi får vi se hva vi skal gjøre det for å bli synlig. Selv om vi ikke sitter på Sametinget, så skal vi kunne være med på å diskutere aktuelle samepolitiske spørsmål, sier Larsen til NRK.

Larsen var egentlig valgt inn som president for Arbeiderpartiet, men følte seg dolket i ryggen da hun under nominasjonsmøtet ikke ble gjenvalgt som presidentkandidat.

Hun forlot derfor Arbeiderpartiet, og dannet det nye partiet Šiella.

2,2 prosent av stemmene

Når 10 060 av 16 945 stemmer eller 87,3 prosent av stemmene til sametingsvalget er talt opp, viser prognosene at Šiella bare får 2,2 prosent av stemmene.

Partiet ser ut til å måtte se langt etter et mandat i samenes øverste folkevalgte organ.

– I dagens situasjon jobbe ved siden av Sametinget med å få frem våre egne saker. Vi vil bruke både sosiale medier og media for å nå frem med budskapet vårt, forklarer Larsen.

Helga Pedersen gratulerer Aili Keskitalo med valgresultatet

GRATULERER: Tidligere nestleder i Ap, Helga Pedersen, gratulerte i natt Aili Keskitalo (NSR) med valgseieren.

Foto: Inga Renate Buljo / NRK

I Vibeke Larsens valgkrets Vesthavet er det 1788 stemmeberittigede og det velges fem mandater. Nå er 85,3 stemmene talt. Av disse stemmene har Šiella bare fått 61 stemmer.

For å kunne ta et mandat må Šiella minst fordoble stemmetallet, mens Høyre eller Norske Samers Riksforbund ikke må ta noen av de gjenstående stemmene.

Et turbulent år

Vibeke Larsen fra Narvik i Nordland har kort fartstid som sametingspresident.

Like før jul 2016 overtok det samiske folkevalgte organets øverste politiske post etter et turbulent plenum. Da representerte Larsen Arbeiderpartiet. Etter en dramatisk uke på Sametinget ble Aili Keskitalo (NSR) kastet.

På det tidspunktet var tidligere nestleder i Ap, Helga Pedersen, lansert som partiets presidentkandidat. Hun valgte imidlertid å trekke seg fordi hun mente det var feil å skape et politisk kaos på Sametinget bare ti måneder før valget.

Ronny Wilhelmsen

TILBAKEGANG: Ap og Ronny Wilhelmsen får inn ni mandater, en tilbakegang på ett mandat sammenlignet med valget for fire år siden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Deretter ble det kamp om hvem som skulle bli Aps presidentkandidat. Ronny Wilhelmsen vant dragkampen, noe som førte til at Vibeke Larsen valgte å trekke seg fra parti.

Få måneder etterpå dannet hun det nye partiet Šiella.

Mye tyder på at Aili Keskitalo og NSR har tatt en grusom revansj. Vibeke Larsen kommer ikke inn på Sametinget og hennes «regjeringskamerater» Høyre, Ap og Árja har alle stor tilbakegang.

– Klart jeg er skuffet, men jeg er ikke slagen, fastslår Vibeke Larsen.