NRK Meny
Normal

Frykter at villaksen forsvinner

Det vurderes å tillate lakseoppdrett i nye områder i Canada. Urfolkene er bekymret.

Sockeye og Bob Chamberlin

Chief Bob Chamberlin er dypt bekymret for stillehavslaksens fremtid. Han mener at oppdrettsanlegg utgjør en stor trussel.

Foto: ANDY CLARK/Dan Robert Larsen / Reuters/NRK

Departementet for fiskerier og hav i Canada vurderer å gi konsesjon til nye oppdrettsanlegg og prosjekter i British Columbia.

First Nations og miljøorganisasjoner roper nå et varsko fordi de er bekymret for sockeye-villaksen vil forsvinne helt.

To miljøbegjæringer ble innlevert til den canadiske Riksrevisjonen i slutten av februar, der det fremmes bekymringer Cohen-kommisjonens anbefalinger om bevaring av sockeye-laksen i Fraser River blir ignorert av den føderale regjeringen. Kommisjonens arbeid kostet 26 millioner dollar for canadiske skattebetalere.

Chief Bob Chamberlin

Chief Bob Chamberlin under en aksjon i 2010 i Vancouver mot norsk lakseoppdrett.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Visepresident Bob Chamberlin i Union of British Columbia Indian Chiefs sier at regjeringen i Ottawa tillater oppdrett med åpne nett, som er stikk i strid med ånden i Cohen-rapporten og en enorm trussel for villaksen.

– I Cohen-kommisjonen var det en dyp undersøkelse av sykdomsoverføring fra oppdrettsanlegg til villaks utover utvandrende smolt. Mange urfolk har gode minner fra fisketurer med onkelen sin, faren sin eller bestefaren sin. Den mulighetenvil trolig ikke finnes for ens egne barnebarn, sier Chamberlin firstperspective.ca.

Chamberlin ber alle canadiere om å kjempe imot og å kjempe for å holde trygge fremtiden til laksebestandene.

Chamberlin sier han føler seg veldig trist fordi regjeringen har mistet gangsynet ved at de ikke ser den økonomiske verdien av en sunn og levedyktig villaksstamme.