Frykter at snøskredsikringstiltak fører til jordras

Beboere i Samuelsberg i Kåfjord frykter at snøskredsikringstiltak fører til leirras. De vil flytte fra stedet og krever at staten tar omkostningene.

Thorvald Joramo

Thorvald Joramo (89) har bodd hele livet sitt i Samuelsberg. Nå føler han seg ikke trygg lenger og vil flytte.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler snøskredsikring i Samuelsberg i Kåfjord i Troms.

Sikringen skal gjøres ved bygging av skredvoller bare noen meter på oversiden av hus og man vil ta i bruk steinmasser fra Nordnestunellen, som er under utbygging.

Slik har NVE planlagt snøskredsikringa i Samuelsberg i Kåfjord

Slik har NVE planlagt snøskredsikringa i Samuelsberg i Kåfjord

Flytter av frykt

Men lokalfolk mener at sikringsplanen gjør situasjonen verre. 89 år gamle Thorvald Joramo mener at det er leire i grunnen og at steinmassene til snøskredsikringen vil føre til leirras og katastrofe. Han har bodd i Samuelsberg hele sitt liv, men nå er han blitt redd og vil flytte.

– Leirras. Det er det som skjer. Det kommer til å gå galt og sige ut, uansett hva de sier. Vi flytter herifra. Det er ikke snakk om noe annet. Vi skal ikke vente til det rause ut i sjøen. Det er bare å komme seg unna, sier Joramo.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Foto: Klemet Anders Sara og Kai Erik Bull - Redigering: Jan Tore Trysnes - reporter: Dan Robert Larsen

SE VIDEO: Massen fra dette tunnelarbeidet i Manndalen skal brukes i skredsikringen i Samuelsberg. Foto: Klemet Anders Sara og Kai Erik Bull - Redigering: Jan Tore Trysnes - reporter: Dan Robert Larsen

Han sier at de som bor her vet at det er leire i grunnen.

– Under huset her er det blåleire bare to meter under huset. Vi vet jo det, fordi om vinteren er det vanskelig å få dørene igjen inne i huset, men når våren kommer så går det bra.

Han mener derimot at man ikke trenger å være redd for snøras i området han bor i.

– Her hvor vi bor har det aldri gått snøras, men det har det gjort lenger nordover. Jeg har aldri vært redd for snøskred her.

– Kommunen må kjøpe husene

Johannes Pedersen

Johannes Pedersen.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Joramo har begynt å lete etter hus i nabokommunen Storfjord, men mener at myndighetene må kjøpe eiendommen hans i Samuelsberg.

– Hvis de kjøper alt mellom E6 og bygdeveien, da kan de gjøre som de vil. Men det blir nok for dyrt for dem, de skal jo ha alt gratis, sier Joramo. Han og kona vil flytte uansett om kommunen kjøper huset eller ikke.

– Den dagen de begynner å fylle, så pakker vi snippeska.

Også andre beboere påpeker faren for leirras. Astrid og Johannes Pedersen sier at snøskredsikringa som NVE vil sette opp, vil utløse jordras og ta husene i Samuelsberg

– Det er bare leire under her hvor vi bor, sier Johannes Pedersen, som vurderer å flytte.

– Huset må bli igjen, men da må kommunen betale oss ut. De må kjøpe husene.

– Blir heller tryggere

Anders Bjordal

Senioringeniør Anders Bjordal.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Senioingeniør i NVE Anders Bjordal mener det ikke er grunnlag til å tro at det er større fare for leirras.

De har foretatt grunnundersøkelser og sier at det kun er litt leire i overflata, men at det lengre ned er stein og fjell.

– NVE har gjennomført mange omfattende grunnundersøkelser i området. Det betyr at det er sikker grunn under den rassikringa vi skal bygge.

Han mener at snøskredsikringstiltak heller fører til at det blir tryggere å bo i området.

Hus i Samuelsberg i Kåfjord

Beboere i Samuelsberg i Kåfjord vil ikke bli boende i husene fordi de frykter leirras.

Foto: Klemet Anders Sara/NRK

Sikring ikke vedtatt ennå

Fungerende ordfører i Kåfjord kommune Svein Leiros sier at kommunestyret ikke har behandlet skredsikringssaken ennå. Han sier at det er en veldig vanskelig sak.

– Vi registrerer at det er en del motstand mot skredsikringen, og vi tar alle innspill med oss videre i behandlingen av saken.

Han sier at det ikke er bra at folk føler seg utrygg på grunn av at man skal sikre.

– Det er stikk i strid med kommunens intensjon. Vi ønsker å sikre områdene for at beboerne skal få det trygt og sikkert. Det er en veldig vanskelig sak.