Frykter at drikkevannet forurenses

Karasjok kommune har ikke blitt informert om tirsdagens reinkatastrofe, og teknisk leder vet ikke hvor de 83 kadavrene er.

Hans Nystad, reingjerde

Teknisk leder Hans Nystad innfeldt i det reingjerdet der de 83 døde reinene ble funnet.

Foto: Fotomonstasje: Dan Robert Larsen / NRK

Hans Nystad, Karasjok kommune

Teknisk leder Hans Nystad.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi har prøvd å få tak i reineieren for å få vite hva som er gjort med de døde skrottene, og hvor disse er blitt av. Kommunen har nemlig ikke fått noen som helst informasjon om hvor skrottene er blitt av, opplyser teknisk leder Hans Nystad.

Nystad forklarer at det i lovverket finnes faste prosedyrer som skal følges i forbindelse med slike saker.

– Det de kan gjøre det er å grave dem ned under jorda. Jeg har snakket med Mattilsynet og det ikke er forbundet med særlig stor fare å legge vanlige skrotter av døde dyr under jorda, forklarer Nystad. Han understreker imidlertid at disse helst ikke bør graves ned i nærheten av drikkevannskilden til folk.

Nystad sier at de nå vurderer å anmelde reineieren, hvis vedkommende ikke kan redegjøre for saken.

– Slå av det kameraet!

Mattilsynet Indre-Finnmark fant tidligere denne uka 83 døde rein under en inspeksjon i et gjerdeanlegg i Karasjok.

Dødsårsaken er ikke endelig avklart, men det er ikke mistanke om smittsom sykdom.

Reingjerdet der reinkatastrofen skjedde, ligger langs en offentlig skogsvei. Mens et TV-team fra NRK Sapmi i formiddag holdt på å filme der, dukket lensmannsbetjent Freddy Olaussen opp. Journalisten i teamet var Piera Balto.

Lensmannsbetjent Freddy Olaussen

Lennsmannsbetjent Freddy Olaussen.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

– Slå av det kameraet! er beskjeden lensmannsbetjent Freddy Olaussen i en mild og høflig tone roper ut til teamet. Imidlertid nekter teamet å følge denne ordren og opptaket av hendelsen bare fortsetter.

– Det gjør jeg ikke, er Piera Baltos korte svar.

– Jeg har lyst til å informere deg litt. Jeg har noe informasjon til deg, hvis du vil ha, forklarer Olaussen.

– Gjerne det! Bare kom! svarer reporter Piera Balto. Deretter klyver lensmannsbetjent Freddy Olaussen ut av sin sivile tjenestebil.

– Ikke forbudt område

Tidligere på formiddagen ble en journalist fra en avis i regionen bedt om å forlate området av en annen lensmannsbetjent, som troppet opp med uniformert tjenestebil og iført full politiuniform. Journalisten vil ikke stille opp til intervju.

Lensmannsbetjent Olaussen opplyser at han er blitt anmodet om å komme til stedet der reintragedien skjedde.

– Jeg har snakket med henne som eier reinen. Hun ringte meg. Hun var til fjells og fortalte at hun kommer ned på mandag. Hun var i et område hvor det var ganske dårlig dekning. Hun hadde fått en telefon fra dattera, som var litt sånn fortvilet, fordi dattera følte seg sånn utsatt for media, forklarer Olaussen rolig og behersket i det han har kommet ut av bilen og bort til NRK-teamet.

– Vi har ikke tilkalt dattera. Det er hun som har kommet til oss, forklarer Balto.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Reintragedie fillesak for politiet

Se hele videoen fra møtet med lensmannsbetjent Freddy Olaussen.

Lensmannsbetjenten forklarer videre at situasjonen til reineieren er vanskelig.

– Hun er jo til fjells, og derfor får hun ikke gjort så mye. Så hun ringte til meg. Derfor tenkte jeg at jeg får vel bare kjøre opp og høre hva som skjer. Det er ikke forbudt område, understreker Olaussen.

Når Olaussen får høre om bekymringene som kommunens tekniske leder har om mulig forurensning av drikkevannet, så medgir han at det er det bare er rett og rimelig å sjekke opp saken.

Piera Balto spør lensmannsbetjenten om ikke det er en fillesak for politiet at et TV-team holder på å dokumentere en stor reintragedie.

– Det er absolutt en fillesak. Det er ingen politisak, svarer Freddy Olaussen.