NRK Meny
Normal

Ingilæ i hemmelige samtaler

Ingen tar ordførervervet fra Arbeiderpartiet og Frank Ingilæ (Ap) i Tana. Men for at den direktevalgte ordføreren ikke skal ende som en gallionsfigur uten reell makt, må han søke om samarbeid med andre partier.

Ny og gammelordføreren

Frank Ingilæ har allerede startet sonderingene om samarbeid. Her i samtale med Marit og Ingrid Smuk Rolstad.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sent i natt røpet Ingilæ at han allerede har vært i kontakt med både Senterpartiet og  Tana Samefolkets Parti/NSR og uavhengige velgers liste.

Og Ingilæ har stor tro på at disse tre partiene skal enes om en felles plattform.

Frykter for å bli gallionsfigur

Ordningen med direktevalgt ordfører betyr at det er velgerne som avgjør hvem som skal få dette ledende politiske vervet i kommunen.

Tana Arbeiderparti har vært motstander av ordningen. Frykten har vært at ordføreren kan bli en som sitter i kraftig mindretall.

- I såfall kan ordføreren ende som en gallionsfigur uten reell politisk makt og styringsmuligheter, argumenterte Frank Ingilæ før flertallet i Tana kommunestyret gikk for ordningen ifjor høst.

Ap er i mindretall

Selv om Ingilæ gjorde knock out på de andre ordførerkandidatene, så har han i utgangspunktet ingen flertallsgruppe i ryggen i det nye kommunestyret.

Arbeiderpartiet får syv av kommunestyrets 17 representanter. For å få en flertallskonstellasjon, må han søke om samarbeid. Han håper at nattens frierier til Senterpartiet og Samefolkets Parti/NSR gir resultater.

Hemmelige samtaler

- True er sterk. Men hva samtalene dreide seg om, får du ikke meg til å fortelle på nåværende tidspunkt, sa Ingilæ sent i natt.

For å få en flertallskonstellasjon trenger Ap støtte fra to kommunestyrerepresentanter foruten Aps egne.

Aps tidligere samarbeidspartner, Sosialistisk Venstreparti, falt ut av det nye kommunestyret.