NRK Meny
Normal

Truer med aksjoner - støtter demonstrasjoner

Anonyme personer truer med aksjoner mot reindrifta. – Det er i orden med demonstrasjoner, men det må foregå i ordnede former, sier varaordfører i Lebesby.

Byggingen av veien til Nervei
Foto: David Frode Nilsen

Solfrid Pettersen

Solfrid Pettersen.

Foto: NRK

Flere kommentarer blant annet her på nrk.no/sami, viser at stemningen er på bristepunktet på grunn av striden om byggingen av veien til bygda Nervei i Tanafjorden.

Medlem i Nervei veilag Solfrid Pettersen sier at de har hørt om slike planer, men at de tar sterk avstand fra protestaksjoner.

– På det siste medlemsmøtet ble det fremlagt et forslag om at Nervei veilag ikke burde engasjere seg i slike aksjoner. Det forslaget fikk enstemmig støtte, sier Pettersen.

GULDAL: Akšuvnnat geaidnoáššis

– Må ta et kurs

Advokat Trond P. Biti representerer reinbeitedistrikt 13. Han har ikke hørt om planer om aksjoner. Han sier følgende når han får kjennskap til eventuelle aksjoner:

– Her må man stikke fingeren i jorda og spørre seg hvilken tidsalder er det vi lever i og hvilke rettsregler gjelder her. Disse personene som planlegger aksjoner, burde ta et kurs i reindriftsrett, sier Biti.

– Forstår at noen vil demonstrere

Varaordfører Stine Akselsen i Lebesby kommune forstår at beboerne i Nervei er frustrerte over at veibyggingen ble stoppet. Hun støtter kravet om at veien skal ferdigbygges. Men hun støtter ikke aksjonsformer som bryter loven.

– Jeg liker ikke i utgangspunktet at det er lynsjestemning. Det er noe jeg ikke liker. Man må bruke de midlene som er mulig å bruke. At man ønsker å demonstrere, det forstår jeg, men det må gå i ordnede former, sier Akselsen til NRK Sámi Radio.

Gamvikordfører Marius Nilsen sier at han har hørt rykter om aksjoner.

– Dette er en situasjon som ikke er ønskelig, sier Nilsen.

– Aksjonere i flere døgn

Noen av leserne har skrevet at de bør markere sitt syn når reinbeitedistriktet kommer med sine reinsdyr:

"..Nå får vi håpe at vi blir svært mange som møter opp og markerer sitt syn i Niklasdalen når D13 kommer med sine enorme flokker opp dalen. Markeringen bør foregå over flere døgn !! MEN FOR ALL DEL : LA OSS OGSÅ VISE AT VI ØNSKER DISTRIKT 9 VELKOMMEN, DE HAR STØTTET FOLKET I NERVEI HELE VEIEN !.."

"Reindrifta har hatt lovfestete rettigheter lenge. Man kan lure på når (eller om i det hele tatt) sjøsamene skal få rettigheter?"

"Aksjoner mot D13 er det eneste de forstår !"

"Jonas Gahr Støre må nok avlyse sitt dialogmøte med de muslimske land i FN (Durban 2) for å komme å bistå Nervei folket i dialog med flyttsamene fra Distrikt 13."