NRK Meny
Normal

Samene ville ha Fredriksen

Han vil legge ned Sametinget. Likevel er Frp's Jan Henrik Fredriksen den nest populære i samiske kommuner ved Stortingsvalget.

Jan-Henrik Fredriksen
Foto: Henry Johansen / NRK

Fremskrittspartiet har gjort det beste valget i de samiske kommunene noensinne.

Forsker Markus Buck tror at de har nådd ut med sitt budskap om at de er "protestpartiet", og også tiltrukket seg velgere fra samiske kommuner.

GULDAL: Ovddádusbellodat geasuha

– De protestere på ulike elementer. Det ene er bruken oljepenger, også er det som går på integrering og minoritetsrettigheter, enten det nå gjelder innvandrere eller urfolk, sier valgforskeren ved Universitetet i Tromsø

–Høster stemmer på strid

Til tross for at partiet vil legge ned Sametinget og ellers er motstander av samiske rettigheter, er det det nest største partiet i seks av åtte samiske kommuner.

I Porsanger ville så mange som 29,8 % av velgerne ha Fredriksen inn på Stortinget. I Tana var tilsvarende tall 21,3, i Nesseby 17,8 og i Kautokeino 13,8.

I Karasjok var partiet tredje størst. Der stemte henholdsvis 12,2 % på Fremskrittspartiet.

Også i de samiske kommunene utenfor Finnmark var Frp populær. I Kåfjord kom også Frp på andreplass med 21% av stemmene. I Snåsa var partiet tredje størst med 8,9 %.

Buck tror at en av årsakene til at velgere i samiske kommuner har valgt Frp i Stortingsvalget, er at Frp generelt er populære.

–Det er ikke slik at samiske kommuner avviker fra den generelle trenden. Slik som det er blitt med de stridspørsmålene som har vært i Finnmark, så høster Frp stemmer på det, mener Buck.

Glad for samisk støtte

NRK Sámi Radios valgkommentator Ravdna Buljo tror at Frp's oppslutning i samiske kommuner, tyder på misnøye med dagens rikspolitikk.

– Man kan tolke resultatene dithen at folk ikke er fornøyde med den politiske situasjonen i Norge og ønsker endring, sier Buljo.

Også Buljo mener at Frp har høstet velgere i kjølvannet av rettighetsdebatten.

– Partiet har oppdaget striden og konfliktene som har oppstått i sammenheng med samiske saker. Det hadde vært rart hvis partiet ikke får enda mer oppslutning, sier Buljo.

Frremskrittspartiets Jan Henrik Fredriksen, som nettopp er blitt gjenvalgt til Stortinget, er glad for støtten fra samisk hold.

–Det er jeg meget godt fornøyd med. Til tross for hets overfor Frp, hvor man har valgt å kalle våre representanter for judaser for den samiske befolkningen, så er det faktisk mange samer som er enige med Frps politikk.