Frp-topp: – Ville ikke ha prioritert penger til eget landslag

Her sitter tidligere samelandslagsleder Svein Ole Sandvik sammen med spillerne sine på Kypros. Sametinget betalte store deler av reisen. Nå vil Frp-politikeren Svein Ole Sandvik legge ned Sametinget.

Svein Ole Sandvik med det samiske fotballandslaget

Svein Ole Sandvik innringet.

Foto: Thoralf Balto / NRK

Per Sandberg

Per Sandberg (Frp).

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Sandviks politiske sjef; 1. nestleder Per Sandberg i Frp, synes ikke det er statens oppgave å betale for dette i framtiden.

– Jeg ville ikke ha prioritert midler gjennom statsbudsjettet til å opprettholde et samisk landslag, sier han til NRK.

Frps toppkandidat i den største sametingsvalgkretsen, Svein Ole Sandvik, har i mange år vært en av de fremste lederne for det samiske fotballandslaget.

Sametinget har i løpet av de siste årene bevilget penger til driften av landslaget. Nå går Sandvik og resten av Fremskrittspartiet altså inn for å nedlegge Sametinget.

LES: – Sametinget er galskap

– Staten må gi penger

Likevel tror ikke fotballederen Sandvik at dette vil få negative konsekvenser for samelandslaget.

– Staten må i framtida gi penger til idretten, også samisk idrett. I dag overfører staten penger til Sametinget, og det har igjen bevilget penger til blant annet det samiske fotballforbundet. Dette kan også skje i framtida, men da vil staten gi disse pengene direkte til samelandslaget, sier Svein Ole Sandvik til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svein Ole Sandvik (t.v.) og Jan-Henrik Fredriksen

Her prøvesitter Svein Ole Sandvik (t.v.) og stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen Sametingets benker.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Svein Ole Sandvik har vært en av hovedlederne i det samiske landslaget. Blant annet var han med på Kypros da samene spilte landskamp der i 2005 mot Nord-Kypros. Han var også leder da samelandslaget deltok i Viva World Cup i Sverige i fjor sommer.

For Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg er det langt i fra en selvfølge at et landslag skal finansieres av staten slik hans partifelle i Finnmark håper på.

Ingen landslagstilhenger

– Nei, hvis man fortsatt skal opprettholde et samisk fotballandslag, så må dette finansieres på en helt annen måte enn i dag. Jeg er ikke noe tilhenger av at vi skal ha flere landslag. Hvis man har samiske fotballspillere, og som har en kvalitet til landslagsspill, så har vi ett landslag, sier Sandberg.

Mikkel Isak Eira

President i det samiske fotballforbundet, Mikkel Isak Eira.

Foto: Sigve Nedredal

Bare i løpet av de siste årene har Sametinget bevilget 600.000 kr til fotballandslaget. Nåværende president i det samiske fotballforbundet (SSL), Mikkel Isak Eira, retter en stor takk til Sametinget. Slik skriver han i den siste søknaden:

"Det er særlig positivt at man har opprettet en egen budsjettpost til SSL. Det vitner om at Sametinget oppskatter vårt arbeid og vi føler at det er en viss forutsigbarhet tilstede. Videre er det gledelig å registrere at Sametinget jobber aktivt med å sikre offentlig finansiering til samisk idrett."

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg mener et eventuelt landslag må lete etter penger andre plasser enn hos staten.

– Hvis det fortsatt er et flertall og interesse for å opprettholde et landslag med bakgrunn i etnisitet etter at Sametinget er nedlagt, så er dette en diskusjon som må tas i Storting og regjering. Også kommunene og privat næringsliv må delta i denne diskusjonen, sier han til NRK.