NRK Meny
Normal

Frp-politiker vil være uavhengig

Han stiller liste til Sametingsvalget i Fremskrittspartiets navn, men ønsker ikke å være knyttet til moderpartiet. – Jeg er en selvstendig politiker, sier Ivar Simonsen.

Ivar Simonsen
Foto: Mathis Eira / NRK

Den samiske politikeren ønsker ikke at Fremskrittspartiet (Frp) sentralt skal ta hånd om valgkampstøtten fra Sametinget.

Simonsen mener at det skaper en usunn avhengighet mellom sametingspolitikere og partiene sentralt.

– Overfør pengene direkte til lokallagene, er hans oppfordring til Sametinget, sier Ivar M. Simonsen.

Får 37 000 kroner

Simensen har ikke tidligere vært aktiv i politikken, men stiller nå en Frp-liste til Sametingsvalget i valgkretsen Vesthavet. Kretsen dekker området Sør-Troms og Nordre Nordland og har 1340 velgere.

For at Simensen skal kunne drive valgkamp i kretsen sin, får han 37 000 kroner fra Sametinget.

På grunn av administrative hensyn har Sametinget bestemt at valgkampstøtten utbetales til sentraladministrasjonen ved de forskjellige partiene.

– Dette gjelder spesielt partier som stiller lister ved flere valgkrets, sier rådgiver Liss Ellen Ramstad ved Sametinget.

Skaper problemer

Simensen mener at systemet skaper problemer for de politiske listene rundt om i samiske valgkretser.

– Sametinget kanaliserer samiske valgkamp-penger gjennom norske partier og det skaper et avhengighetsforhold som jeg er sterkt imot, sier Simensen.

Selv om Simensen stiller en liste i Fremskrittspartiets navn, mener han at lista hans skal representere et selvstendig politisk budskap.

– Jeg står på et helt fritt grunnlag til Fremskrittspartiet, men er en god samarbeidspartner for partiet.

Reagerer

Første nesteleder i Frp, Per Sandberg, synes ikke Simonsens ideologi høres helt bra ut.

– Når man har stiftet et lag i Fremskrittspartiets navn, er man tilsluttet partiet. Da er man ikke bare en god samarbeidspartner, men en del av Fremskrittsparti-familien, sier Sandberg.

Han mener at Simonsen må forholde seg til partiets vedtekter.