– Vi lurer ikke velgerne

Fremskrittspartiets nestleder innrømmer at partiet ikke får lagt ned Sametinget.

Per Sandberg

Nestleder Per Sandberg på landsmøtet.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Nei, svarer Per Sandberg når NRK spør om Frp lurer velgerne til å tro at de skal makte å nedlegge Sametinget.

Helt siden Sametinget ble opprettet i 1989 har partiet ønsket å fjerne samenes folkevalgte organ. Per Sandberg innser at det på Stortinget ikke er flertall for dette.

– Ikke prioritert

Fredag startet Frps 40. landsmøte på Gardermoen. Nedleggelse av Sametinget blir fortsatt med i partiprogrammet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Frps nestleder Per Sandberg.

- Nedleggelse er ikke en prioritert oppgave

– Vi vil fortsatt ha dette som programerklæring. Hvis dette er med oss inn i regjering, så vil vi jo sette søkelys på dette der. Da er dette en del av en forhandling med eventuelt et, to eller tre andre partier. Dette vil ikke være prioritert hva vi sterkest ønsker å gjennomføre, sier Sandberg til NRK.

Han understreker at Sametinget ikke vil ligge øverst på listen over formål Frp ønsker å øke bevilgninger til.

– Det kan jeg trygt si, sier han.

«Siv kommer ikke inn med en lapp»

Vi har signalisert hva som er viktigst for oss når vi skal gå inn i regjeringsforhandlinger, og der ligger ikke Sametinget. Det er helt andre ting som vil ha prioritet i regjeringsforhandlinger, sier Sandberg.

Dermed bekrefter Frps nestleder det Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen sa under nett-tv-debatten her på NRK Sápmi.

– Jeg tror ikke Siv Jensen kommer inn til eventuelle forhandlinger med en lapp hvor det står «legg ned Sametinget», sa Frank Bakke-Jensen.

Vil overbevise samene

En meningsmåling som Sentio utførte for NRK Sápmi tidligere i vår, viser at 43,5 prosent av sametingsvelgerne mener en fortsatt rødgrønn regjering ledet av Jens Stoltenberg er best.

Bare 11 prosent svarer at en borgerlig regjering med Høyre og Fremskrittspartiet ledet av Erna Solberg er det beste alternativet for samene.

– Jeg synes dette er merkelig, kommenterer Frps nestleder.

– Meningsmåling er meningsmåling. Dette kan bety at de ikke-sosialistiske partiene gjør en litt for dårlig jobb, og at vi når for dårlig fram. Jeg vet jo at det er vekslende meninger i den samiske befolkningen. Jeg synes tallet var utrolig lavt, og det betyr at vi må sette inn ekstra innsats for å overbevise flere innenfor den samiske befolkningen om at Frp er et parti for samene, sier Sandberg.