– Det er grenser for hva man skal tåle

Frp har gått langt over grensen denne gangen, mener sametingspresident Egil Olli

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli er rystet over Frps Aud Marthinsens utspill.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Gruppeleder Aud Marthinsens uttalelser om at barn mot sin vilje presses til å være samer, og at det i verste fall kan bidra til å øke antall selvmord i det samiske samfunn, har vakt sterke reaksjoner på Sametinget.

– Frp tråkker på det samiske folk

Sametingspresident Egil Olli mener Frp kommer med totalt uakseptable påstander, i deres teori om koblingen mellom samiskopplæring og selvmord:

Nå har Frp gått over grensen, og jeg tror de snart må begynne å spørre seg selv; hvor mye skal det samiske folk la seg tråkkes på av Frp?

– Jeg hadde trodd at vi var over den tiden hvor samer ble tråkket på. Men vi ser jo nå, av Frp som selv sitter på Sametinget, på hvilken måte de selv tråkker på det samiske folk, sier Egil Olli til NRK Sámi Radio.

Angriper de som er i sorg

I en pressemelding som tikket inn fra Arbeiderpartiets sametingsgruppe i går kveld, tar partiet fullstendig avstand fra Frps Aud Marthinsens utsagn. Det heter blant annet i pressemeldinge:

«- Det er et grovt overtramp fra FrP når de hevder at samiskopplæringen fører til selvmord! Dette er nok et eksempel på hvilke konklusjoner FrP er i stand til å trekke på sviktende grunnlag. Å bruke barn og ungdom i et spill om penger og stipendier er å tråkke langt over streken. Her tråkker FRP på de som har det vondt fra før av og som lir av en tung skjebne.

FrP har i sin politiske gjerning gjentatte ganger drevet med forvrengning av fakta til fordel for deres ideologi som ofte fordømmer de svakeste i samfunnet. Denne gangen har partiet valgt å angripe samisk ungdom og deres samiske familier som har vært utsatt for ett av de tyngste lodd i livet; at deres barn valgte på ta sitt eget liv.»

Hør saken på samisk her: