NRK Meny
Normal

Tilbyr Frp-hjelp til same-Ap

Denne mannen kan avgjøre hvem som blir neste sametingspresident. Frp-kandidaten tilbyr personlig hjelp til Arbeiderpartiet.

Hans Eriksen, Sirma, med en laks på 8,3 kilo tatt i Tanaelva

Frp-kandidaten Hans Eriksen er en storfisker. Nå håper han på sametingsplass.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Hvis vi allierer oss med Arbeiderpartiet, så er vi nødt til å støtte Egil Olli, sier Hans Eriksen til NRK Sámi Radio.

73-åringen er toppkandidat i valgkrets 1 - Østre valgkrets. Han blir svært glad over å høre tallene fra meningsmålingen Opinion har utført for NRK.

Frp ville blitt det tredje største partiet på Sametinget dersom målingen blir valgresultatet. Oppslutningen er 8,9 prosent. Siden mai er dette en tilbakegang på 2,8 prosentpoeng.

LES OGSÅ: Jevnt løp mellom de to store

– Avhengig av Stortinget

Mandatberegningen som Opinion har foretatt, viser at Ap og NSR ville fått 15 mandater hver på Sametinget. Frp ville fått fire.

– Jeg må være forsiktig ettersom jeg ikke har drøftet dette med Frp-toppene. Hvis jeg skal si min mening, så ville det vært naturlig å samarbeide med Arbeiderpartiet. Jeg tenker slik at vi kan alliere oss med det partiet som har muligheter til å bære budskapet fra Sametinget og til Stortinget, sier Eriksen.

Han utdyper sin personlige mening slik:

– Sametinget er avhengig av partiene som har representanter på fylkes- og stortingsplan, og det har Arbeiderpartiet og ikke Norske Samers Riksforbund.

LES OGSÅ: Hadde ventet å være størst

Vil inn i "regjeringen"

Hans Eriksen tror Frp har muligheter til å få inn minst fem representanter. Med en så stor gruppe kan partiet få flertall sammen med Ap. Om Frp vil kreve posisjon i sametingsrådet (Sametingets regjering), svarer Eriksen slik:

– Får vi bra resultat, vil vi snakke med de andre og da kan vi også be om sete i sametingsrådet, selvsagt. Skal vi hjelpe noen så må vi ha noe tilbake.

Han er ikke bekymret for tilbakegangen siden mai.

– Mai-målingen var overraskende god for oss. Derfor er jeg ikke bekymret for tilbakegangen på bare 2,8 prosentpoeng. Vi er fortsatt det tredje største partiet i målingen, og det skal vi være svært godt fornøyd med.

Fremskrittspartiet går også tilbake på meningsmålingene for stortingsvalget. Eriksen tror dette også påvirker målingen for sametingsvalget.

– Vi er jo avhengige av moderpartiet. Dersom det har gode målinger, så smitter det over på oss også. Tilbakegang virker på samme måte.

Meningsmåling
Foto: Grafikk: NRK