Hopp til innhold

Frp-same krever å få statssekretær fra Frp

Frp har alltid hatt mål om å legge ned Sametinget, men partiets sametingsrepresentant vil gjerne ha en egen samisk statssekretær i den nye Solberg-regjeringen. – Helt uhørt, svarer tidligere Ap-topp.

Siv Jensen og Arthur Tørfoss

I REGJERING: Arthur Tørfoss er så langt den eneste fra Frp som er valgt inn på Sametinget. Nå mener han at partileder Siv Jensen og Frp får statssekretæren for samiske saker i regjeringen.

Foto: FOTO: HANS MORTEN VARDØY/FRP

– Jeg ønsker selvfølgelig at noen fra Frp skal bli statssekretær for samiske saker. Det er naturlig og på tide at vedkommende kommer fra oss, sier Arthur Tørfoss til NRK.

61-åringen fra Storslett i Nordreisa er klar for sin tredje periode på Sametinget som Frp-representant. Han blir partiets eneste på tinget etter årets valg.

– Uhørt og provoserende

Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, stortingsrepresentant og statsråd Helga Pedersen reagerer kraftig på idéen til Tørfoss.

– Helt uhørt, sier hun og kaller Frp for en ytterlighet i norsk samepolitikk.

Pedersen mener det bør være enkelt for Erna Solberg å avvise et slikt ønske.

Helga Pedersen gratulerer Aili Keskitalo med valgresultatet

NY PRESIDENT: Her gratulerer Helga Pedersen (t.v.) vinneren av sametingsvalget, Aili Keskitalo.

Foto: Inga Renate Buljo / NRK

– Hvis Frp skulle få statssekretæren for samiske saker så vil det være en provokasjon mot samene og alle andre som har jobbet for utviklingen av det samiske samfunnet, sier hun.

– Opp til Erna å bestemme

Anne Karin Olli (52) har hatt jobben som statssekretær for samiske saker i tre år.

– Det er et veldig hypotetisk spørsmål, svarer hun når NRK spør hva hun svarer hvis Erna eller en annen minister ringer.

– Det er opp til Erna å bestemme, og jeg har ingen påvirkningskraft der. Kommer det en forespørsel så får jeg vurdere det der og da.

Olli gir imidlertid klart uttrykk for at hun har stortrivdes i jobben.

– Det har vært tre fine og givende år. For meg personlig har det bidratt til at jeg har kommet nærmere det samiske igjen. Jeg har lært mye og møtt masse mennesker i det samepolitiske miljøet, sier hun.

Anne Karin Olli, Jan Tore Sanner med flere

MØTE MED SAMETINGET: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (i midten) har ansvaret for samiske saker. Statssekretær Anne Karin Olli sitter ved siden av ham.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ingen navn på blokka

Arthur Tørfoss er imidlertid ikke helt fornøyd med Olli som statssekretær.

– Hun har ikke holdt kontakten godt nok med alle gruppene på Sametinget, sier han.

I valgkampen sendte Frp ut brosjyrer hvor det sto at partiet ville legge ned Sametinget. Dette har vært partiets mantra i alle år.

Er det naturlig at partiet som vil legge ned Sametinget, bør ha statssekretæren som skal jobbe med samiske saker?

– Det er jo kjempeviktig å fremme samiske saker som språk og kultur overfor regjeringen. Vi i Fremskrittspartiet ønsker jo også å ta vare på språket og kulturen, svarer Arthur Tørfoss.

For øyeblikket har ikke Frp-samen noen navn på blokka.

– Det er selvfølgelig mange som kunne vært statssekretær. Det er jeg overbevist om, sier han.

Anne Karin Olli er den niende statssekretæren som har hatt ansvaret for samiske saker. Den aller første var Johanne Gaup fra Senterpartiet. Hun ble oppnevnt i 1998. Før det hadde regjeringene politiske rådgivere, og her var Steinar Pedersen fra Ap den første i 1990.

Korte nyheter

  • Avslutter vindkraftplaner: – Vi var veldig tydelige

    Loga sámegillii.

    I går kom beskjeden om at Trøndelag-baserte Aneo AS avslutter vindkraftplanene i Måsøy i Finnmark.

    Prosjektet var planlagt på Nipfjellet, hvor reinbeitedistrikt 16 Marbolon har beiteområde.

    – Det var en god nyhet. Det var godt å høre at de stopper planen, iallfall for nå.

    Det sier reindriftsutøver John Mathis Utsi. Han sier at hvis turbinene hadde blitt satt opp på Nipfjellet, hadde de mistet beiteområder.

    – Det er et utstrakt fjell, og vi hadde mistet beiteområdet. Fjellet er såpass høyt, at hvis det hadde kommet industri dit, så hadde de unngått hele området. Det var vi tydelige på.

    Et enstemmig planutvalg stemte imot vindkraftplanene, forteller Utsi, og de har opplevd god dialog med vindkraftselskapet.

    – Det må jeg si, dialogen har vært god. Vi har hatt dialog per telefon og e-post, og et dialogmøte. Så kom den beskjeden i etterkant, at de avslutter planene.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Loahpahit bieggafápmoplánaid: – Leimmet hui čielgasat

    Les på norsk.

    Ikte bođii diehtu ahte Trøndelaga fitnodat Aneo AS ii áiggo šat bargat viidáseappot bieggafápmorusttetplánaiguin Muosáin Finnmárkkus.

    Plána lei cegget bieggaturbiinnaid Niipavárrái, gos Marbolon siiddas leat guohtuneatnamat.

    – Lei hui buorre ođaš. Gal mii liikuimet go bođii diet diehtu ahte bissehit, goit dán vuoru, dien plána.

    Dan muitala boazodoalli John Máhtte Utsi. Utsi dadjá ahte jus ledje ceggen turbiinnaid Niipavárrái, de ledje sii massit boazoguohtuneatnama.

    – Dat lea viiddis várri, ja dat livčče buot manahuvvot dat boazoguohtuneana, go dat lea dan mađe alla eana ahte jos dohko lei boahtit diekkár industriija, de ledje garvit jo olles dan guovllu. Dainna mii leimmet hui čielgasat.

    Ovttajienalaš plánalávdegoddi jienastii bieggafápmoplánaid vuostá, muitala Utsi, ja bieggafápmofitnodagain lea maid leamaš buorre gulahallan.

    – Dan gal ferten dadjat ahte gulahallan gal lea leamaš buorre. Mis lea leamaš gulahallan sihke telefovnna ja e-poasttaid bokte, ja okta gulahallančoahkkin. Ja de bođii dan maŋŋá diet diehtu, ahte sii loahpahit plánaid.

    John Mathis Utsi
    Foto: Åse M.P. Pulk/Sametinget
  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Loga sámegillii.

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli