Frost 2 kommer på samisk

Disney Animation avslører hemmelige samiske planer.

Laster Giphy-innhold

Gjennom flere måneder har de tre sametingene og Samerådet i all hemmelighet arbeidet med å sikre seg avtalen med Disney Animation.

Det har vært en dårlig bevart hemmelighet at det kommer flere samiske elementer i Frost 2, som har verdenspremiere 27. november. Språknyheten var derimot en godt bevart hemmelighet, frem til nå.

De er nå på jakt etter samiske skuespillere som kan oversette filmen til nordsamisk.

  • Traileren for Frost 2:

Endelig samisk film på morsmålet

Avtalen ble gjort ved hjelp av de tre Sametingene i Norge, Sverige og Finland, Samerådet og Disney Animation.

– Dette er så artig og jeg er så takknemlig for at vi får muligheten til å gi samiske barn muligheten til å få denne filmen på sitt morsmål, sier den norske sametingspresidenten Aili Keskitalo til NRK.

– Det er også helt topp at dette skjer under FN-året for urfolksspråk, fortsetter Keskitalo.

Rick Dempsey som representerer Disney Animations oversettingsavdeling får ansvaret for å finne de samiske skuespillerne.

De har tidligere oversatt Vaiana-filmen til flere urfolksspråk, blant annet til Tahiti-, Hawaii- og Maori-språkene.

På reise med mystisk eske i Sápmi

Stjerneprodusent Peter Del Vecho med eske under armen hilser på sametingsdirektør Rune Fjellheim

DEN MYSTISKE ESKEN: Peter Del Vecho (t.h.) holdt godt rundt esken som mest sannsynlig inneholdt flere hemmeligheter rundt den nye animasjonsfilmen Frost 2. Her hilser han på sametingsdirektør Rune Fjellheim.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Det amerikanske animasjonsstudioet hadde flere tydelige samiske elementer i den første filmen. Produsent Peter Del Vecho har flere ganger hintet til at det også kommer samiske innslag i Frost-oppfølgeren.

Nå er det altså klart at filmen også blir oversatt til nordsamisk tale. Den første Frost-filmen var tilgjengelig på hele 41 språk, nå føyer også samisk seg inn i denne rekken. Hvor mange språk filmen oversettes til denne gangen er ikke blitt nevnt.

Tilbake i oktober var Del Vecho på plass ved det norske Sametinget med en mystisk pappeske som etter all sannsynlighet inneholdt flere Frost-hemmeligheter.

I tillegg til å være inspirert av norsk og islandsk kultur, skal animasjonsfilmen nemlig inneholde elementer fra samisk kultur.

Folk som kan minne om samer i filmen, vil mest sannsynlig bli presentert som et folk fra nord.

Knuste alle Disney-rekorder

Den første Frost-filmen ble møtt med positive anmeldelser og fikk skryt for det visuelle i den animerte filmen.

Sangen «Let It Go» ble også en slager blant de yngste. Mens smårollingene gikk rundt og sang på den rekordbrytende Disney-sangen, knuste sangen alle tidligere Disney-rekorder. I skrivende stund har sangen over 665 millioner avspillinger på Youtube.

  • Kommer «Let It Go» på samisk? Hør den engelske versjonen under:

All suksessen førte også til salgsrekorder. Filmen har tjent inn over 1,2 milliarder dollar i verdensomspennende inntekter. I 2015 ble Frost også den mestselgende Blu-ray-filmen i USA.

Filmens premiere er satt til 27. november. Denne datoen er neppe tilfeldig valgt, for den samiske oppfølgeren vil ha premiere nøyaktig seks år etter at den første filmen ble lansert.

  • Les mer om Frost 1: