Hopp til innhold

Friluftsjenter får et eget blad

De fire jentene ble lei av å bare lese om menn i jakt- og fiskeblader og fant ut at de må begynne å skrive selv.

Arctic Femme redaksjonen

Redaksjonen i Arctic Femme består av Linda Øverli Nilsen fra Kautokeino, Nina B. Myrlund fra Mo i Rana, Mona Mader fra Oslo og Carina Samuelsen fra Fredrikstad.

Foto: Arctic Femme

I spissen for jentene står Linda Øverli Nilsen fra Kautokeino. Hun står på døgnet rundt for at de skal klare deadline til første utgivelse.

HØR/GULDAL: Redaktør i Arctic Femme, Linda Øverli Nilsen

Etter planen skal det landsdekkende jakt- og fiskemagasinet  Arctic Femme være i butikkhyllene rett før påske.

– Vi analyserte jakt- og fiskebladene, og fant ut at det bare er 9 % av innholdet som er om kvinner. Det syntes vi var for lite og bestemte oss for å skrive om og for kvinner selv, forteller Øverli Nilsen.   

Sminkefritt 

– Vi satser på å skrive for jenter som fra 15 år og oppover. Man kan jo si at alle de som klarer å komme seg ut i naturen er i målgruppen vår, sier Øverli Nilsen.  

Hun forteller at de kommer til å skrive om friluftsliv på alle nivåer, enten det er om kvinner som lever av naturen som næring eller som bare liker å gå seg en tur til fjells og er friluftsinteresserte. Det som kommer til å være helt fraværende i bladet, er stoff om sminke og slanking. 

– En ting som skiller oss litt ut fra andre friluftsblader, er at vi ikke tar for gitt at alle kan bruke kart og kompass, GPS eller fyre bål. Vi tilbyr litt mer grunnleggende og elementære ting, så leserne kan lære seg ting de kanskje ikke behersker så godt, sier Øverli Nilsen.   

Linda Øverli Nilsen

Kauto-jenta Linda Øverli Nilsen er med på å starte opp Norges første friluftsblad for jenter.

Foto: Anette Niia / NRK

Om reindrift i første nummer

Redaktøren forteller at de kommer til å skrive om veldig mye forskjellig, som fjellklatring, kiting, paragliding, men også næringer som jordbruk, fiske og reindrift.

– I det første nummeret er det en reportasje om en jente i Kautokeino som er reindriftsutøver. Dette vil være den første i serien vår om kvinner som har naturen som næring, foteller Øverli Nilsen.

Noe for alle

Arctic Femme skriver ikke bare om Finnmark, bladet kommer til å ha stoff fra hele landet. I det første nummeret er det også et portrett med Cecilie Skog, som er en av de få kvinnene i Norge som har klatret opp Mount Everest.

– Jeg tror vi kommer til å noe for enhver smak i bladet, sier Øverli Nilsen. Hun minner om nettsiden Arctic Femme , der publikum kan delta aktivt, ved å skrive om turer og legge inn bilder etterhvert, forteller Øverli Nilsen.

Korte nyheter

 • Álgoálbmotaktivistta jápmán

  Amerihkálaš aktivistta ja neavttár Sacheen Littlefeather lea jápmán, son šattai 75 jagi boaris. Nu dieđiha su bearaš The Washington Post neahttasiidui. Littlefeather šattai dovddusin jagi 1973, go son Marlon Brando ovddas ii dohkkehan Oscar-bálkkašumi, go Brando oaččui bálkkašumi buoremus dievdoneavttárin. Brando áiggui vuosttildit dan movt álgoálbmogiid vuosttá láhttejedje. Littlefeathera eai háliidan scena alde šat de, ja nu son dan rájes lea boikohtten filbmaindustriija. Borgemánus ánui Oscar-akademiija ándagassii go ledje nu fasttit dalle láhtten Littlefeatherin.

  Sacheen Littlefeather, Roger Moore og Liv Ullmann
  Foto: Scanpix
 • Áigot čavget viessoloatnagáibádusa

  Finánsabearráigeahčču áigu vuolidit otná maksimálaráji das man stuora viessoloatna norgalaččain sáhttá leat. Otne sáhttá ohcat loana mii lea viđa geardde eambbo go iežas sisaboahtu, go áigo oastit viesu. Finánsabearráigeahčču áigo dál vuolidit dan 4,5 geardde rádjai. Dasa lassin háliida bearráigeahčču ahte unnit olmmošoassi sáhttá ohcat eambbo viessoloana go dan maid njuolggadusat dadjet. Ja lea finánsadepartemeanta mii mearrida loahpalaččat ahte rievdadit go viessoloatnaláhkanjuolggadusa vai eai.

 • Sacheen Littlefeather er død, ble 75 år

  Urfolksaktivisten Sacheen Littlefeather er død. Det meldte Oscar-akademiet på sin Twitter-konto søndags kveld.

  Flere nyhetskanaler har rapportert at Littlefeather døde som følge av brystkreft, men det har ikke blitt gitt en offisiell dødsårsak.

  Skuespillerinnen og aktivisten er kjent for et av de mest dramatiske øyebikkene i Oscar-prisutdelingens historie. Da Marlon Brando vant Oscar-prisen for beste skuespiller i 1973, gikk Littlefreather opp på scenen som hans stedsforetreder. Hun nektet, på Brandos vegne, å ta imot prisen på grunn av Hollywoods portrettering av urbefolkningen i Amerika.

  I august i år, 49 år etter hendelsen, ga Oscar-akademiet en offentlig beklagelse til Littlefeather for ettervirkningene av protesten. Hun ble 75 år gammel.

  Sacheen Littlefeather, Roger Moore og Liv Ullmann
  Foto: Scanpix