Hopp til innhold

Friluftsjenter får et eget blad

De fire jentene ble lei av å bare lese om menn i jakt- og fiskeblader og fant ut at de må begynne å skrive selv.

Arctic Femme redaksjonen

Redaksjonen i Arctic Femme består av Linda Øverli Nilsen fra Kautokeino, Nina B. Myrlund fra Mo i Rana, Mona Mader fra Oslo og Carina Samuelsen fra Fredrikstad.

Foto: Arctic Femme

I spissen for jentene står Linda Øverli Nilsen fra Kautokeino. Hun står på døgnet rundt for at de skal klare deadline til første utgivelse.

HØR/GULDAL: Redaktør i Arctic Femme, Linda Øverli Nilsen

Etter planen skal det landsdekkende jakt- og fiskemagasinet  Arctic Femme være i butikkhyllene rett før påske.

– Vi analyserte jakt- og fiskebladene, og fant ut at det bare er 9 % av innholdet som er om kvinner. Det syntes vi var for lite og bestemte oss for å skrive om og for kvinner selv, forteller Øverli Nilsen.   

Sminkefritt 

– Vi satser på å skrive for jenter som fra 15 år og oppover. Man kan jo si at alle de som klarer å komme seg ut i naturen er i målgruppen vår, sier Øverli Nilsen.  

Hun forteller at de kommer til å skrive om friluftsliv på alle nivåer, enten det er om kvinner som lever av naturen som næring eller som bare liker å gå seg en tur til fjells og er friluftsinteresserte. Det som kommer til å være helt fraværende i bladet, er stoff om sminke og slanking. 

– En ting som skiller oss litt ut fra andre friluftsblader, er at vi ikke tar for gitt at alle kan bruke kart og kompass, GPS eller fyre bål. Vi tilbyr litt mer grunnleggende og elementære ting, så leserne kan lære seg ting de kanskje ikke behersker så godt, sier Øverli Nilsen.   

Linda Øverli Nilsen

Kauto-jenta Linda Øverli Nilsen er med på å starte opp Norges første friluftsblad for jenter.

Foto: Anette Niia / NRK

Om reindrift i første nummer

Redaktøren forteller at de kommer til å skrive om veldig mye forskjellig, som fjellklatring, kiting, paragliding, men også næringer som jordbruk, fiske og reindrift.

– I det første nummeret er det en reportasje om en jente i Kautokeino som er reindriftsutøver. Dette vil være den første i serien vår om kvinner som har naturen som næring, foteller Øverli Nilsen.

Noe for alle

Arctic Femme skriver ikke bare om Finnmark, bladet kommer til å ha stoff fra hele landet. I det første nummeret er det også et portrett med Cecilie Skog, som er en av de få kvinnene i Norge som har klatret opp Mount Everest.

– Jeg tror vi kommer til å noe for enhver smak i bladet, sier Øverli Nilsen. Hun minner om nettsiden Arctic Femme , der publikum kan delta aktivt, ved å skrive om turer og legge inn bilder etterhvert, forteller Øverli Nilsen.

Korte nyheter

  • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

    Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

    Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

    – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

    Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

    Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

    – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

    Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

    – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

    Helene Ajuna Olsen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

    – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

    De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

    Demonstrasjonstog for Fosen
    Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
  • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

    Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

    Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

    Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

    – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

    Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

    – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

    Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
    Foto: Håkon Benjaminsen / NRK