NRK Meny
Normal

Nytt på nett: Hvem er best?

De to store – Ap og NSR – har freshet opp sine nettsider før høstens sametingsvalg.

Nettsidene til Ap og NSR

Slik ser nettsidene ut til Ap og NSR.

Svein Tore Marthinsen

Valganalytiker og ekspert på sosiale medier, Svein Tore Marthinsen.

Foto: Privat

– Ap-sidene er gode på form, mens NSR er bedre på innhold og ga meg mest av verdi, sier valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen.

Han har i flere år kommentert stortingsvalgene for flere medier. I år ga han sammen med høyskolelektor Cecilie Staude ut boken «Sosialkommunikasjon». Marthinsen og Staude har også analysert de norske partiledernes bruk av sosiale medier.

Norske Samers Riksforbund var først ute. Allerede 6. juni ble siden relansert.

Arbeiderpartiet har pusset opp sametingsgruppas nettsider, og relanseringen skjedde 1. august.

– Hva er kjernesakene?

NRK Sápmi har bedt Svein Tore Marthinsen vurdere brukervennligheten til nettsidene til Ap og NSR. Vi ba ham tenke seg som en potensiell sametingsvelger.

Her er Marthinsens analyse:

Norske Samers Riksforbund (NSR) (ekstern lenke)

  • Sidene har nylig gjennomgått en ansiktsløfting til det bedre. De gamle sidene inneholdt 40 saker i hovedstrømmen, på de nye er disse redusert til 10. Dette gjør det mer innbydende for brukerne, de blir ikke lenger druknet i informasjon. Men kanskje kunne man gått enda lenger i reduksjonen og fått det ned til 3-5 hovedsaker.
  • Pluss for ikoner som synliggjør NSR sin tilstedeværelse på Facebook, Twitter og Flickr.
  • En velger som er innom NSRs nettsider for å finne ut hva som er partiets kjernesaker, vil imidlertid slite med å finne den informasjonen. Jeg savner en kortfattet klargjøring, lett tilgjengelig for brukerne, av hva som er det viktigste for NSR å få til i den kommende perioden.
  • Fint at man presenterer sine tre toppkandidater i de ulike valgkretsene med en liten tekst, i tillegg til navn og bilde.

Arbeiderpartiet (Ap) (ekstern lenke)

  • Har et fint og moderne, visuelt uttrykk på sine nettsider med tydelige ikoner. Nettsidene får også fram samspillet med sosiale medier på en bra måte.
  • Første side inneholder ingen ting om hva partiet står for, vi brukere må klikke oss videre både ett og to hakk for å få litt tak på det. Ap bør huske på at mange av nettbrukerne er svært flyktige, oppholdet på nettssiden er gjerne bare på få sekunder - og slike brukere som ikke klikker seg videre - vil ta med seg minimalt av politisk verdi fra Aps nettsider.
  • Ap har en bildeserie av listekandidatene, men det gis ingen informasjon om hvem de er og hva de står for.
  • Lenkene under "Politikken" gir en ryddig oversikt over hva partiet står for, men i likhet med NSR-sidene, savner jeg en tydeliggjøring av hva som er Aps hovedsaker ved dette sametingsvalget.

Hva synes du?

Noen av de andre partiene og listene som deltar i sametingsvalget, har egne nettsider.

Árja på nett

Høyre på nett

Frp på nett

Nordkalottfolket på nett

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.