Hopp til innhold

Glad for møtet med bamsefar

Reineier Nils Aslaksen Siri vil ikke be om fellingstillatelse på bjørn som var på jakt i reinflokken hans.

Nils Aslaksen Siri

Nils Aslaksen Siri

Foto: Roger Manndal / NRK

– La for all del bjørnen leve, det er ikke så ofte man får mulighet til å se slike dyr på nært hold, sier reineier Nils Aslaksen Siri.

Tirsdag jaget en velvoksen hannbjørn i reinflokken hans i Nordreisa nasjonalpark i Troms. Bjørnen bykset flere ganger mot ham, da han forstyrret jakten ved å avskjære bjørnen fra flokken med snøskuter.

LES OGSÅ: Måtte jage vekk bamsefar

LES OGSÅ: Bjørn felt uten dramatikk

LES OGSÅ: Åpner for ny helikopterjakt på bjørn

– Stas med bjørn

Selv om det har gått et par dager siden han fikk se og oppleve bamsen på 7 - 8 meters hold, sitter opplevelsen fortsatt klistret i minnet hos den sindige reineieren fra Kautokeino.

– Det var helt tydelig at bjørnen forsøkte å få has på meg fordi jeg forstyrret jakten, men jeg tenkte at jeg var trygg på grunn av snøskuteren, og fordi bjørnen måtte slite i dypsnøen, sier Nils Aslaksen Siri.

Han har sett bjørn tidligere, men det går alltid lang stund mellom hver gang han får å se dette store rovdyret på nært hold. Han er glad for denne opplevelsen

– Personlig liker jeg bjørner, og jeg synes det er koselig at det finnes bjørn i dette området, sier Nils Aslaksen Siri.

Bjørn løper vekk etter jakt i reinflokk.

Reineier Nils Aslaksen Siri rakk å ta noen bilder av bjørnen som angrep flokken hans tidligere denne uken.

Foto: Nils Aslaksen Siri / Privat

– Ikke rør bjørnen

Dagen etter hans møte med bamsen i Nord-Troms, ble en hannbjørn skutt i Midtre-Gauldal i Sør-Trøndelag. Statens naturoppsyn (SNO) fikk tillatelse av Direktoratet for naturforvaltning, om å bruke helikopter under jakten.

Begrunnelsen er at bjørn har drept flere sauer i området, og fordi lisensjakt for bjørn var lite effektiv. Totalt ble det på landsbasis bare skutt 2 bjørner av en kvote på 27.

Nils Aslaksen Siri regner også med at bjørnen som han påtraff i flokken sin vil gjøre nye forsøk på å skaffe seg et måltid. Likevel ønsker han at denne bjørnen skal få leve.

– Jeg synes det er viktig å bevare bjørnestammen i området, og jeg har ikke noe ønske om at bamsen som angrep flokken min skal skytes, sier Aslaksen Siri.

Reinflokk, Nordreisa nasjonalpark.

Rein tilhørende reinbeitedistrikt 36, (Cohkolat/Biertavárri) på beite i Nordreisa nasjonalpark.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Tålelig bestand

Også andre reineiere i Aslaksen Siri sitt reinbeitedistrikt har sett spor av bjørn. Han synes det er vanskelig å anslå hvor mange bjørner det kan være i hans reinbeitedistrikt, men at det er flere enn en er han ganske sikker på.

– Først dersom bestanden av bjørn skulle vokse så mye at det begynner å bli merkbare tap for reindriften og andre primærnæringer, bør myndighetene vurdere tiltak for å ta ut en del av dyrene, sier han.

Seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, Lars Bendik Austmo, påpeker at det var situasjonen i Midtre Gauldal, og derfor ble det gitt tillatelse til å bruke helikopter til å lokalisere bjørnen som ble skutt der onsdag.

– Skadene som sauenæringen har opplevd har vært så store over flere år uten at andre tiltak har nyttet, og derfor mener vi det var riktig og viktig å prøve bruk av helikopter ved bruk av jakt, sier han.

– Intet uoppgjort med bamse

Nils Aslaksen Siri vil ikke ha noen formening om det var riktig å felle bjørnen i Trøndelag og om det var riktig å bruke helikopter i dette arbeidet.

Det han derimot er sikker på er at den bjørnen som han hadde nærkontakt med for noen dager siden bør få leve:

– Jeg opplever ikke bjørnen som noen trussel mot meg og reinbeitedistriktet vårt, og derfor ser jeg helst at bjørnen får leve, sier han

Det er foreløpig uklart om andre reineiere i distriktet ønsker skadefelling av bjørnen. Statens naturoppsyn kjenner til Aslaksen Siris møte med bjørn, men det er ikke kjent om de kommer til å foreta seg noe i denne saken.

Nils Aslaksen Siri og Johan Aslak Logje

Nils Aslaksen Siri og og reindriftskollega Johan Aslak Logje. Her deles spennende detaljer om bjørnens besøk i reinflokken.

Foto: Roger Manndal

Korte nyheter