ØYENVITNE: – Utbyggingen av oljerøret fortsetter til tross for stoppordre

Dakota Access pipeline velger i stedet å ta en bot på 50 000 dollar per dag, forteller øyenvitne Øyvind Ravna, som er på Standing Rock nå.

ND: Showdown At Standing Rock, A Win for Native Tribes

2000 VETERANER: USAs militærveteraner ankom i helgen Standing Rock for å bistå demonstrantene, som i flere måneder har stått på barrikadene mot det omstridte oljerøret Dakota Access pipeline.

Foto: Pacific Press / SipaUSA

– Dakota Access pipeline fortsetter som om ingenting har skjedd, selv om de har fått stoppordre fra Army Corps of Engineers, forteller jussprofessor Øyvind Ravna.

Han står ved frontlinja på Standing Rock i Nord Dakota, og snakker via telefon med NRK. I går kom det, som demonstrantene mot oljerøret Dakota Access pipeline, også kalt «The Black Snake», anser som en gledelig nyhet. Nemlig at utbyggingen av oljerørledningen var midlertidig stoppet av Obama-administrasjonen.

Feststemningen utløstes i protestleiren da nyheten kom, men ifølge de som er på fronten nærmest utbyggingen, så fortsetter alt som før.

– Bare en politisk handling

Energy Transfer Partners og Sunoco Logistic Partners sendte en felles pressemelding rett etter at det ble kjent at Army Corps of Engineers beordret midlertidig stans i utbyggingen av oljerørledningen i nærheten av Standing Rock Sioux reservatet.

– Dette er bare en politisk beslutning. Dette er ikke noe nytt fra (Obama) administrasjonen, som i fire år med handling og mangel på handling bare har hatt til hensikt å forsinke utbyggingen til Obama har gått av, skriver selskapene.

Selskapene understreker i pressemeldingen at de er fast bestemt på å fullføre utbyggingen av oljerørledningen uten å flytte på traseen igjen i eller rundt Lake Oahe.

NORTH-DAKOTA-PIPELINE

Mange aktivister advarer mot å tro at det den midlertidige stansen i utbyggingen betyr en endelig seier og at det bare er å reise hjem. – Kampen fortsetter, understreker urfolkene som står bak protesten.

Foto: STEPHANIE KEITH / Reuters

Aktivisten Diane Almquist-Bedlin skriver dette på «No Dakota Access Pipeline #NoDAPL» sin Facebook-side:

– Nødsituasjon, stopp feiringen: Spre dette som ild i tørt gress brødre og søstre. Energy Transfer Partners bryr seg ikke om at det er beordret stans. De vil fortsatt bore under elva og fullføre oljerørledningen!

2000 veteraner med på protestene

I flere måneder har tusenvis av demonstranter vært samlet for å protestere mot utbyggingen av oljerørledningen, de frykter vil forårsake både forurensning av drikkevann, men også ødeleggelse av hellige urfolksområder.

Øyvind Ravna på Standing Rock

FORSKER: Jussprofessor ved Universitetet i Tromsø, Øyvind Ravna, er i USA for å forske på urfolks rettigheter. Han forteller til NRK at utbyggingen fortsetter til tross for stoppordre.

Foto: Øyvind Ravna / Privat

Forrige helg ankom 2000 veteraner fra det amerikanske militæret protestleiren, melder flere amerikanske medier.

De har kommet for å bistå demonstrantene, som i månedsvis har samlet seg i bønn, og sammenstøt med amerikansk politi.

Like etter ble utbyggingen midlertidig stanset.

– Røykteppe

Noe de på fronten ikke tror er tilfeldig.

– Det blir sagt at det som skjer her er bare et røykteppe for å få army-veteranene til å reise bort, forteller Ravna.

Fra der han står så han tidligere to lastebiler lastet med rør, kjøre innover mot området der røret er under konstruksjon. I tillegg høres aktivitet fra byggingsområdet.

– Og selv om Dakota Access pipeline har fått stoppordre fra Army Corps of engineers, som forvalter landområdet, så fortsetter de å bygge, og tar heller en bot på 50 000 dollar per dag. Noe som er småpenger for en oljeledning som koster fire milliarder dollar.

Nå skal ifølge Ravna, veteranene være i gang med å fjerne veisperringer som skal være satt opp av selskapene som bygger oljerørledningen, for å hindre demonstranter i å komme seg inn til området.