Hopp til innhold

Reiser fra sør til nord for å lære seg samisk

To ganger i året reiser Joakim Ramberg Nango (13) helt fra Porsgrunn til Kautokeino for å lære seg samisk. Han er en av 45 barn i Norge som reiser til ulike skoler i Finnmark.

Joakim Ramberg Nango og Inger Nango

Joakim Ramberg Nango og Inger Nango.

Foto: Privat

– Jeg synes det er kjempebra at denne muligheten finnes. Det er viktig at Joakim lærer om samisk kultur og språk, sier Inger Nango (34) til nrk.no/sami.

Joakim som går på Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn, får undervisning i samisk via videokonferanse over nettet. Læreren hans befinner seg i Kautokeino.

LES OGSÅ: Flere vil lære samisk via fjernundervisning

Kommende skoleår får tilsammen 45 barn i ulike skoler over hele landet fjernundervisning i samisk. Dette er en økning på 30 prosent fra siste skoleår (se kartet nederst i saken).

To ganger i året til Kautokeino

To ganger i året reiser 13-åringen til skolen i Kautokeino hvor han hospiterer.

– Vi synes opplegget der har vært bra. Han har blant annet fått kjøre med rein og lært seg mye om kulturen, forteller mora Inger Nango.

Joakim har hatt fjernundervisning og hospitering siden 5. klasse.

– Han snakket samisk da han var mindre, men det gikk helt over på norsk. Jeg håper han etter hvert skal lære seg såpass at han kan føre en samtale. Nå kan han enkelte ord, sier Nango.

Kan snakke med bestemor

Familien Gaup Gustad bor i Lierne i Nord-Trøndelag. De hadde bodd noen år i Oslo, og da de flyttet til Lierne ble de gjort kjent med tilbudet om fjernundervisning og hospitering.

– Vi er svært godt fornøyd med opplegget. For oss er det svært viktig at barna får opplæring i samisk. Mitt morsmål er jo samisk og derfor er det viktig at barna også lærer seg det, sier Inger Anna Gaup Gustad.

At barna behersker samisk er spesielt viktig når familien reiser nordover.

– Da kan de kommunisere bedre med bestemor og andre slektninger, forteller Gaup Gustad.

Barna hennes hospiterer i Kautokeino.

– Uvitenhet er det største problemet

Anita Perdatter Ravna bor i Moss. Hun har to års erfaring med fjernundervisning, men barna hennes har hospitert i seks år i Karasjok.

Hun er ikke fornøyd med hvordan skolen i Moss ivaretar oppgaven.

– Skolen tar ikke dette helt på alvor. De skjønner ikke viktigheten ved å ha samisk. De tror samisk er et språk vi velger for moro skyld. For meg er det veldig viktig. Jeg selv vokste opp med norsk som første språk i Austertana. Barna har en samisktalende far og vi har valgt helt bevisst at barna skal lære seg samisk, forteller Persdatter Ravna.

Hun måtte selv ta flere runder med skolen i Moss for å forklare hvorfor barna skulle ha samisk.

– Hvis jeg selv ikke hadde stått på hele tiden i forhold til skolen, ville barna aldri fått dette tilbudet. Det er ikke direkte uvilje fra skolens siden, men uvitenhet. Lærerne burde ha visst mye bedre om samisk språk og kultur. Uvitenhet er det største problemet, sier hun.

KARTET: 45 elever rundt om i Norge får fjernundervisning. Elevene holder til i Stavanger, Sørum, Porsgrunn, Søgne, Haugesund, Bergen, Ullensaker, Hurdal, Sør-Odal, Moss, Ås, Skedsmo, Askim, Oppegård, Tønsberg, Hurum, Nannestad, Nes, Mandal, Rælingen, Nes, Lierne, Steinkjer, Andøy, Vestvågøy, Sortland, Hasvik, Hammerfest og Gamvik.

(Kartet kan beveges ved å holde musepekeren på det)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.