NRK Meny
Normal

Fra bitende kaldt til «mildvær»

Torsdagsmorgen viste gradestokken i Karasjok godt over -30 grader. På «null komma niks» steg temperaturen med over 20 grader. Er det vanlig?

Karasjok i kulde

Slik ser det ut når kulden slår inn i Karasjok.

Foto: Tor Sæther

– Det er ikke uvanlig i den forstand at det aldri har skjedd før. Men det er heller ikke vanlig at det skjer ofte i løpet av en vinter, forteller vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Tromsø Trond Lien.

Torsdagsmorgen viste gradestokkene flere steder i Øst-Finnmark godt under -20 grader, noen steder også under -30 grader. I løpet av dagen steg temperaturen med noen få grader. Så, i løpet av tre timer, hadde temperaturen steget med godt over 20 grader.

– Det var en brå temperaturstigning, ja. Og den mest fantastiske sådan var vel i Karasjok, der temperaturen gikk fra -33 grader på morgenen, -28 grader på ettermiddagen, for så å stige til -7 tidlig på kvelden.

Russland får «skylden»

Grunnen til dette skal være en kombinasjon av flere ting, blant annet et nokså «kaldt gufs» fra Russland.

– Det lå et lavtrykk øst over Russland som dirigerte en ganske kraftig nord-østlig vind innover mot Finnmarkskysten. Denne kraftige vinden greide å blåse bort den kalde lufta som lå innover land. Dermed steg temperaturen med omtrent 25 grader flere steder i øst i Finnmark fylke.

Kortere kuldeperioder

Slike bråe temperaturendringer skal ifølge meteorologen ha vært tilstede i «alle år».

– I Karasjok har dette har skjedd i hundrevis av år, nesten hver vinter, sier Lien.

Helt «vanlige» er ikke likevel vintrene i indre strøk av Finnmark mer, kan Lien slå fast.

– Vi ser en tendens på at de siste 20-25 årene har kuldeperiodene blitt kortere. Den globale oppvarmingen har vel en viss effekt på dette, avslutter Lien.

Selv om kuldeperiodene har blitt kortere, så kan de likevel skape trøbbel. Les saken om hvordan det gikk når varmeanlegget sviktet, og Thoralf skulle avvikle radiosending.