Hopp til innhold

Zlatan har kastet seg inn i vindkraftdebatt

– Hvor lurt er det å ødelegge så stort naturområde, skriver Zlatan Ibrahimović på Twitter. Forsker tror fotballproffens engasjement kan påvirke folks syn på saken.

Zlatan

MILAN-PROFF: Den svenske superspissen Zlatan Ibrahimovic (39) spiller til vanlig for italienske AC Milan.

Foto: Spada / Spada/LaPresse

I Offerdalen i Jämtland planlegges en av Sveriges største vindkraftverk. En sak som så langt stort sett har skapt engasjement lokalt.

Nå har saken imidlertid nådd et større publikum.

På Twitter har den svenske superspissen Zlatan Ibrahimović nemlig uttrykt skepsis til utbyggingen.

Denne teksten delte han med sine 7,4 millioner følgere:

Laster Twitter-innhold

Ifølge den svenske avisa Jämtlands tidning (ekstern lenke) har Milan-proffen kjøpt over 1000 hektar med mark og fjellområder i Jämtland. Ifølge avisa har han store planer for å utvikle i området.

På noen timer hadde flere hundre kommentert innlegget. Flere enn 2500 har likt tweeten.

Mange takker Ibrahimović for å belyse dette, deriblant reindriftssamene i Njaarke Sameby. De kan miste store beitearealer til det planlagte vindkraftverket.

Hjelp fra uventet hold

Samebyens leder Pär Nilsson er glad for denne støtten fra noe uventet hold.

– Velkommen på laget Zlatan, det er kanonbra og det kommer til å få saken til å bli bedre belyst i media, svarer Nilsson på fotballproffens tweet.

Mann i skogen.

LYKKELIG: Lederen i Njaarke Sameby, Pär Nilsson er glad for Zlatans støtte i vindkraftdebatten.

Foto: Fredrik Vestberg / Sveriges Radio

Dersom tap av beiteland blir så stort som dagens planer tilsier, så er det slutten for reindrifta, hevder Nilsson overfor NRK.

– Det er rett og slett døden for oss. Denne parken kommer til å ta bort over halve vinterbeiteområdet vårt, sier han.

Han håper at Zlatan kan bidra til å stoppe dette.

– I og med at han engasjerer seg i det betyr det større oppmerksomhet rundt saken. Kanskje kommer flere til å få opp øynene for saken og støtte den, sier han.

– Drømmesituasjon

Anders Hauge Wien er forsker ved UiT Norges arktiske universitet.

Han tror det kan få betydning for saken at den svenske superstjernen engasjerer seg.

Anders Hauge Wien

SKAPER BLEST: – Det er en trend i verden at kjendiser ønsker å engasjere seg i noe mer meningsfylt enn det de i utgangspunktet er kjent for, forteller Anders Hauge Wien.

Foto: priv

– Han er jo en verdensstjerne og kan absolutt ha veldig stor innflytelse på slike saker. Folk som kanskje ikke har brydd seg om saken vil plutselig, fordi han bryr seg om det, ta stilling og ta samme side som han, sier han.

Og når reindrifta i Sverige først skulle få en kjendis med på laget, så er Zlatan definitivt den beste, mener forskeren.

– Jeg tror det er en drømmesituasjon i forhold til å kunne påvirke, og endre opinionen i forhold til saken de fronter. De kunne nesten ikke fått en bedre talsperson. Han er jo en som mange ser opp til, sier Hauge Wien.

Korte nyheter

 • Øyfjellet rettssaken kan utsettes

  Advokatene til utbyggeren av Øyfjellet vindpark i Vefsn i Nordland har krevd at rettssaken mellom Øyfjellet Wind og Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt bør utsettes. De mener det har vært altfor kort tid til forberedelser. Det er ikke advoktatene til Jillen-Njaarke enige i. Rettssaken skal etter planen starte på mandag i Helgeland tingrett i Mosjøen.

  Loga sámegillii

  Jillen-Njaarke reineiere
  Foto: NRK
 • Parlamentarihkkárkonferánsa Suoma sámedikkis

  Suoma beale Sámediggi lágida otne guđat sámeparlamentarihkkár konferánssa Sajosis Anáris, Suomas. Konferánssa temán leat dálkkádatnuppástus, maŋimuš áiggiid sámiid vuoigatvuođaid ovdáneapmi sihke sámiid oktasaš, davviriikkalaš linnjemat sámiid kulturárbbi ja árbevirolaš dieđu hálddašeamis, ávkkástallamis ja suodjalandárbbuin ja -vugiin.

  Samisk Parlamentarisk Råd ved den 13. arktiske parlamentarikerkonferansen
  Foto: Sametinget
 • Åajvaerie diggi sáhttá maŋiduvvot

  Huksejeaddji fitnodaga, Øyfjellet Wind, advokáhtat leat gáibidan maŋidit Åajvaerie dikki go oaivvildit leamaš menddo oanehis ráhkkananáiggi. Dasa eai leat Jillen-Njaarke orohaga boazodoallit ovttaoaivilis. Diggi galggašii álgit vuossárgga Helgelándda diggegottis.

  Les på norsk

  Vindturbiner på Øyfjellet vindpark
  Foto: NRK