Hopp til innhold

Forventer statlige penger for å kunne «rømme» fra mugg, lekkasjer og helsefarlige forhold

Klokken 10 legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Minst to samiske institusjoner har i årevis ventet desperat på penger til nye bygg. – Håper vi i dag kan feire, sier direktør.

Birgitta Fossum inspiserer lekkasjeskader på Saemien Sijte

SE VIDEO: NRK fikk tidligere i høst en omvisning av senterdirektør Birgitta Fossum på det sørsamiske kultursenteret og museet «Saemien Sijte» på Snåsa. Senteret er etter 31 år i en noe stusslig forfatning, mildt sagt. (Video: Even Langmo. Redigering: Tor-Emil Schanche/NRK).

Birgitta Fossum

LENGTER ETTER NYE LOKALER: Direktør Birgitta Fossum ved det sørsamiske museet og kultursenteret på Snåsa, «Saemien Sijte», er i disse dager på sametingsbesøk i Karasjok i anledning sametingsåpningen. Der høster hun forståelse for nye lokaler, men nytt bygg til senteret er Kulturdepartementets bevilgningsansvar.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

– Vi har ventet så lenge og gjort alt vi har fått beskjed om, at nå regner jeg med at vi får penger slik at vi kan gå i gang med bygging i løpet av neste år, sier Birgitta Fossum.

Kostnadsrammen for nytt bygg til Saemien Sijte på Snåsa i Nord-Trøndelag er på 140 millioner kroner, hvorav 30 millioner allerede er bevilget til forprosjektering og utredninger.

Men såkalt oppstartsbevilgning, altså penger til å gå i gang med selve byggingen, har latt vente på seg.

Det var derfor en smule oppgitt museumsdirektør som tidligere i høst ga NRK en omvisning på senteret som bærer preg av uutholdelig plassmangel, mugg, råte og helseskadelig radongass.

Kontorlokaler i form av brakker, ved Saemien Sijte

«KONTORLOKALER»: Brakkene utenfor Saemien Sijte har i lengre tid fungert som provisoriske kontorer for de ansatte. Disse brukes vanligvis og normalt på midlertidige byggeplasser. Senteret på Snåsa i Nord-Trøndelag har jobbet for nytt bygg siden midten av 80-tallet.

Foto: Even Langmo

Utålmodighet på bristepunktet hos teater-«fjøs»

Det samiske nasjonalteatret «Beaivváš» er en annen institusjon som de siste årene har eksistert under kummerlige forhold.

Forholdene hvor teatret holder til, fikk Aps Helga Pedersen til å «døpe» lokalet for et fjøs.

– Etter tiårs hardt arbeid er tiden overmoden for at landets politiske lederskap skjærer gjennom om nytt bygg til Beaivváš, skriver nasjonalteatret i en pressemelding i forkant av fremleggingen av statsbudsjettforslaget.

Høyres Frank Bakke-Jensen har imidlertid i høst vært i Kautokeino og spredd optimisme, da han lovet et nytt fellesbygg for teatret og den videregående skolen i bygda.

Et nybygg har ifølge Kunnskapsdepartementet en kostnadsramme på 140 millioner kroner.

Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino

UVERDIGE TEATERFORHOLD: Kulturhuset i Kautokeino, hvor det samiske nasjonalteateret Beaivváš har sitt hovedsete i dag, har i lengre tid vært i ugunstig stand. I likhet med Saemien Sijte, er det mugg, råte og lekkasjer som her har rådet.

Foto: Jan Öqvist

Hvor mye får Sametinget?

Det er også knyttet statsbudsjettforventninger til samiske institusjoner og formål som blant annet:

Og selvfølgelig, sist men ikke minst:

  • Hvor mye regjeringen foreslår at Sametinget skal få fra staten til drift og til ulike samiske språk-, kultur- og samfunnstiltak.
Kongen og kronprinsen i Sametinget

HVOR MYE PENGER TIL DENNE SAL?: For 2017 krevde Sametinget i underkant av 668 millioner kroner, min fikk rundt 458 millioner. For 2018 krever Sametinget rundt 663 millioner kroner, men får nok ei heller denne gangen fullt så mye som Sametinget ber om. Her fra gårsdagens åpning av det 8. sameting som Kong Harald stod for.

Pessimist

Eirik Larsen

FORVENTER IKKE PENGEDRYSS AV MONN: Som tidligere mangeårig ansatt ved Kommunal- og moderniseringsdepartementets Same- og minoritetspolitisk avdeling, kjenner Eirik Larsen svært godt til Stortingets og regjeringens statsbudsjettprosesser. Som nåværende leder av Samerådets menneskerettighetsavdeling følger han statsbudsjettfremlegget med dempede forventninger.

Foto: Jenna Rasmus / NRK

Eirik Larsen i Samerådet tviler på at det blir noe «pengebonanza» å finne i regjeringens statsbudsjettforslag, overfor samiske språk- og kulturtiltak.

– De siste årene har det jo ikke vært noe økninger til samiske formål, men heller en realnedgang.

– I tillegg har det nettopp vært en valgkamp der det er blitt lovet mye, ikke bare i samepolitikken, men også på andre områder. sier Larsen.

Han peker på at statsminister Erna Solberg tydelig har signalisert «magrere år» fremover, og har varslet en stram økonomisk politikk.

– Jeg er derfor litt pessimistisk, sier Samerådets avdelingsleder.

Slitne museumsansatte

Dersom nybygg for Saemien Sijte ikke er oppført på statsbudsjettet, kan ikke museumsdirektøren skjule sin skuffelse.

– Da må vi atter en gang brette opp ermene og jobbe med å få oss inn på statsbudsjettet. Men jeg tro at vi er ferdig med den delen av jobben, og håper vi i dag kan få lov å feire, sier Birgitta Fossum.

Fossum erkjenner at den mangeårige kampen for statlige penger til nytt sørsamisk kultursenter og museum, tar på.

– Det er ikke bare jeg som blir sliten. Det blir de ansatte også. Samtidig hjelper det lite å gi opp. Vi må bare kjempe videre, sier Fossum.

Museumsdirektøren håper på en håndsrekning fra Sametinget og fra opposisjonspartiene på Stortinget, dersom regjeringen ikke foreslår å gi penger til byggestart for hennes kultursenter og museum.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • – Ođđa neahttasiiddus sáhttá oažžut olu veahki

    Máŋggas leat vásihan sámevaši, muhto eai nu gallis dieđit dahje váidde dan. Sámedikkis čoahkkanedje odne olbmot og ođđa neahttasiidu samehets.no almmolaččat rahppui.

    Dás oažžu bagadusa maid sáhtát bargat jus vásihat sámevaši.

    – Mun orun oaidnimen ahte dás oažžu hui ollu veahki, dego mo galgá hállat dan birra, ja de gos fitne veahki, ja geasa sáhttá dieđihit. Nu dadjá Kárášjoga Sámi joatkkaskuvlla oahppi Julie Solbakken.

    Sámediggi ovttas politiijadirektoráhtain dat lea ráhkadan neahttasiiddu, mii galgá leat ávkin olles servodahkii.

    – Dat sáhttá leat skuvllas, sáhttá leat barggus, almmolaš lanjas vai neahtas. De dat galget sáhttit mannat dohko samehets.no siidui ja gávdnat daid dieđuid maid sii dárbbašit. Doppe sáhttá gávdnat olggos mo galgá váidat bolesiidda ovdamearkka dihte. Nu lohká sámediggeráđđelahttu Runar Myrnes Balto.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik sávvá dán siiddu álkidahttit váidima.

    – Mu dieđuid mielde ii lean mis oktage ášši diibmá, muhto olu cavgileamit. Mii sávvat dán bagadusa dagahit ahte eambbosat váldet oktavuođa minguin, sávvá Vandvik.

    Julie Solbakken
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK