Hopp til innhold

Forventer at stortingspolitikere kommer for å lytte

Sametingspresident Aili Keskitalo håper at stortingsgrupper benytter anledningen til å lære og høre hva slags saker Sametinget synes er viktige når de nå holder sitt plenumsmøte på Stortinget.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo på Stortinget.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Dette er en veldig høytidelig stund. Man ser det samiske flagget på bordet til plenumsledelsen og vi har fargelagt og pyntet Stortinget i dag. Det viser at vår kultur og vårt folk lever og utvikles også innenfor Norges grenser og det er en god følelse, sier sametingspresident Aili Keskitalo like før talene og konstitueringen. Hun sitter bakerst i lagtingssalen på Stortinget sammen med resten av sametingsrådet.

Stortinget flagger med det samiske og det norske flagget

Stortinget flagger i dag med det samiske og det norske flagget

Foto: Åse Pulk/NRK

Les flere nyheter fra NRK Sápmi her.

– Samiske saker går framover

Stortinget flagger i dag med både det samiske og det norske flagget, som vaier side om side. Like utenfor Stortinget er plenen hvor samer hadde slått opp lavvoer og sultestreiket for over 30 år siden.

Keskitalo sier at når man jobber med samiske saker så føler man av og til at det ikke er utvikling, og at for hvert skritt man tar fram så tar man to tilbake.

– Vi diskuterer fremdeles de sakene som Elsa Laula snakket om for hundre år siden. Men når vi sammenlikner dagens situasjon med situasjonen som var den gang for over 30 år siden, så viser det at vi i dag er her, at samenes folkevalgte organ får lov til å gjennomføre sitt plenum innenfor veggene til det norske parlamentet, det viser veldig godt at det har vært en utvikling, og det gir meg en trygghet om at det fortsatt er mulig å utvikles.

Viktige saker

Men Sametinget er ikke på Stortinget bare for å pynte opp. De har viktige saker å behandle også på dette plenumsmøtet.

Sakene som skal behandles er sametingsrådets beretning om virksomheten, sametingsrådets redegjørelse om samisk idrett, sametingsmelding om solidaritet og internasjonalt arbeid, strategi for videreutvikling av samisk reiseliv, endring av ordlyden i Grunnloven § 108 og Grunnloven på samisk, Bååstede - tilbakeføring av samisk kulturarv og Sametingets budsjettbehov 2017.

– Vi har viktige saker på programmet og vi håper at også stortingsgrupper benytter anledningen til å lære og høre hva slags saker vi synes er viktige. Vi forventer at alle stortingsgrupper sender folk hit for å følge vårt møte.

Møtefritt storting

Men akkurat nå har ikke Stortinget møter. Neste stortingsmøte avholdes 30. september. Det 160. storting kommer sammen tilkonstituerende møte 1. oktober. Den høytidelige åpningen finner sted 2. oktober.

– Det er vel akkurat derfor det er mulig for oss å avholde møte her på Stortinget. Men samtidig vet stortingsgruppene at vi er her og jeg håper at de allikevel velger å følge møtet. Likevel forstår jeg at mange har andre planer og at mange derfor ikke har anledning til å komme, men jeg forventer at stortingsgruppene sender folk hit, sier Keskitalo.

Sametingsrepresentantene Christina Henriksen (NSR) og Sandra Márjá West (NSR)

Sametingsrepresentantene Christina Henriksen (NSR) og Sandra Márjá West (NSR)

Foto: Åse Pulk/NRK

Litt tynt med stortingspolitikere

Sametingsrepresentantene Christina Henriksen (NSR) og Sandra Márjá West (NSR) savner stortingspolitikerne ved starten av plenumsmøtet.

– Jeg synes det er litt tynt med stortingsrepresentanter her nå, jeg skulle ønsket de viste større engasjement for å sette seg inn i samiske saker. Det er tross alt de som fatter vedtak som påvirker oss. Dette er en gratis mulighet for dem, men jeg skjønner jo at de har ferie en stund til, sier Henriksen.

West synes det er artig at samer fra Oslo har tatt turen til Stortinget for å følge med på Sametingets forhandlinger.

– Når vi var på vei hit møtte vi samisk elever fra Oslo og andre lokale samer. Det er en positiv ting at samer her i nærområdet har en bedre mulighet til å følge med på Sametingets forhandlinger, sier West.

– Jeg tror det betyr noe for de samene som bor i Oslo at vi er her. Det er jo representanter fra denne kretsen som har ønsket at vi skal holde møtet her nettopp fordi de vil være synlige for bysamene som er en betydelig del av det samiske samfunnet. Også håper jeg at barna som vi diskuterer framtida til hver gang vi møtes ser oss og vet at vi er opptatt av deres hverdag, sier Henriksen.

Korte nyheter

  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi
  • Ođđa sámediggeválggaid ferte lágidit maŋimustá geassit

    Sámedikki ságadoalli Pirita Näkkäläjärvi ii sáhte vel dadjat, maid ođđa válggaid lágideapmi johtilis áigetávvaliin mearkkaša, dieđiha Yle Sápmi.

    Alimus hálddahusriekti (AHR) dagai historjjálaš mearrádusa, go mearridii vuosttaš geardde, ahte Suoma sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Ođđa válggaid galggašii sámediggelága mielde lágidit guovtte olles mánu geažes das, go válggaid gomiheames lea mearriduvvon.

    AHR presideanta Kari Kuusiniemi dulkojumi mielde ođđa válggaid galgá lágidit geassemánu loahpa rádjai.

    Pirita Näkkäläjärvi
    Foto: Ođđasat / Yle Sápmi