NRK Meny
Normal

Forundret over kritikken mot sametingspresidenten

Tidligere statssekretær for samiske saker, Ellen Inga O. Hætta er forundret over kritikken sametingspresidenten får i forbindelse med at hun har deltatt på private bedrifters arrangement.

Ellen Inga O. Hætta
Foto: NRK

GULDAL: Ovddeš stáhtačálli hirpmástuvvan

Sametingspresident Aili Keskitalo har i vinter "kastet glans" over to kommersielle begivenheter. Hun deltok blant annet på mobiloperatørens Chess sin fem årsdag, som ble feiret tidligere i uka.

Det har opposisjonen på Sametinget reagert på og de mener at presidenten svekker Sametingets uavhengighet.

- Bra og nødvendig

Ellen Inga O. Hætta - som i dag er reindriftssjef - synes det er både bra og nødvendig at Sametingets president synliggjør bedrifter som bryr seg om det samiske.

- Da jeg var i regjeringssystemet ble vi invitert både hit og dit og deltok de gangene vi hadde anledning til det. Det må være slik, og jeg synes det er synd hvis sametingspresidenten bare skal klage over det dårlige i det samiske samfunn. Hun må glede seg når det går bra med bedrifter og de gir gode tilbud.

- Vanlig oppgave for politikere

Hætta lurer på hvorfor politikere i Sápmi ikke får delta på slike arrangement når dette er en helt vanlig oppgave for norske politikere.

Som eksempel nevner hun helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, som i helga deltar i åpningen av Tusenfryd og markering av at parken blir Nordens første røykfrie fornøyelsespark.

- Trenger solide bedrifter

- Mener virkelig det samiske samfunn at vi bare skal leve av statens penger, undres Hætta.

Hun sier at det Sápmi trenger er solide bedrifter som bringer med seg arbeidsplasser og som gjør at samene bor i de samiske områdene og ikke flytter.