NRK Meny
Normal

Kjemper for andre samer

Sameminister Bjarne Håkon Hanssen fikk denne uken besøk av eldre samer i Oslo, som ville forklare om deres kamp for erstatninger.

Tapt Skolegang ledere møtte statsråd Hanssen.

Eldre samer i nytt møte med statsråd Hanssen.

Foto: Mette Ballovara/NRK Sámi Radio

- Vi er aldri blitt tatt seriøst, derfor har vi gang på gang forklart vår situasjon. Det sier lederne for de eldre samer som mistet skolegang under krigen, Elmine Valkeapaa og Anne Margrethe Teigmo Guttorm.

Eldre samer har i godt over 20 år jobbet for at utdanningsskadelidte eldre skal få den erstatningen de mener de har krav på. Det er foreningene i kautokeino og Karasjok som har organisert eldre samer, som mener de har mistet skolegang under andre verdenskrig.

Gir ikke opp

Nærmere 1000 samer har søkt om billighetserstatning fra staten, en ordning som ble opprettet for to år siden, der eldre samer som kan dokumentere det, kan få erstatning på 70.000 kroner. De skal kunne dokumentere at de har mistet minst halvannen år med skolegang.

- Det verste her er at ikke alle vil få erstatning, fordi noen har noen ukers skolegang mer en det myndighetene godtar, og dette er folk som sammen med oss har sloss i over 20 år, tenk det, sier Elmine Valkeapaa, leder i USKAV i Kautokeino.

Nytt møte

Det er ikke førstegang de to lederne fra Kautokeino og Karasjok møter statsråder i Oslo, og det er ikke førstegang de har møte med sameminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Vi mener at regjeringen må sette inn flere ressurser for å bli ferdige med behandlingen av søknadene, vi har pågang fra folk som lurer hvordan det går med deres saker, sier Anne Margrethe Teigmo Guttorm.

Vil ha fortgang

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen sier at regjeringen har satt inn ressurser for å få unna søknadene i Justissekretariatet, som jobber med saken.

- Dette er også spørsmål jeg personlig vil ta opp med Sametingspresidenten, lover statsråd Bjarne Håkon Hanssen. Det var noen av lovnadene sameministeren hadde på møtet med de utdanningsskadelidte samene, denne uken.

Forstår de eldre

Statsråden har også forståelse for alt det arbeidet disse samene har gjort.

- Det som også gjør inntrykk på meg, er jo dette med at de eldre har lagt ned et stort arbeid i mange år, for egen regning. Det sier Bjarne Håkon Hanssen.

Lever med håpet

- Vi lever med håpet.

Foto: Mette Ballovara/NRK Sámi Radio

Lever med håpet

Etter turen i Oslo, har de to eldre samene med samme budskap til Kautokeino og Karasjok, nå skal sakene løses.

- Jeg føler at de forstår saken, det virker sånn etter dette møtet med Hanssen, men dette er sikker ikke vår siste reise hit til Oslo, sier Elmine Valkeapaa.