NRK Meny
Normal

Førstegangsvelgere kritiserer kommunen

– Det har ikke vært noen informasjon om valget rettet mot oss unge, sier Hilje Kristoffer Jåma fra Røyrvik.

Hilje Kristoffer Jåma

Hilje Kristoffer Jåma, Limingen Røyrvik.

Foto: Ristin Persson / NRK

Røyrvik kommune, på sørsamisk Raarvihken tjïelte, er en fjell-kommune i Indre Namdal, Nord-Trøndelag. Her bor ca 500 innbyggere og en av dem er Hilje Kristoffer Jåma, 19, fra Limingen, Røyrvik.

Han har avsluttet videregående skole og nå venter ett friår før videre utdanning.

Det er en engasjert ung man jeg møter på Vaegkie, det er Røyrvik samernes eget kultursted i Bjørkmon i Røyrvik der han jobber for tiden. Han er førstegangsvelgere til kommunevalget. Til tross for at kommunen kun stiller med to lister, Arbeiderpartiet og Samarbedslista, så synes han dette er et viktigt valg for kommunen.

–Jeg synes det er veldig viktig og spennende å følge med og se hva de voksne innbyggerne i kommunen bryr seg om og hva de vil satse på, sier Jåma.

hilje Kristoffer Jåma

Hilje Kristoffer Jåma venter spent på årets kommunevalg.

Foto: Ristin Persson / NRK

Savner informasjon og valgprogram.

Hilje Kristoffer Jåma ønsker mer informasjon om valget og partiene:

– Jeg savner en plass der vi ungdommer kan få treffe politikerne, der vi kan stille spørsmål om det vi lurer på. Vi ungdommer er tydlig på hvordan vi vil ha det, sier Jåma.

Jeg synes de må sats lite på ungdommen, før det er ju trots allt vi som tar over om noen år!

Hilje Kristoffer Jåma

Samarbeidslista er en fellesliste mellom frie velgere, H, Krf, Sp og V. Hans Oskar Devik er førstemann på listen og har sittet i kommunestyret siste mandatperiode. Han synes det er forståelig at de blir kritisert.

Hans Oskar Devik

Hans Oskar Devik, Felleslista i Røyrvik kommune.

Foto: Ristin Persson / NRK

– Det er først nå vi sender ut valgprogram, vi må bli bedre og mer synlig og treffe folk. Jeg synes vi tar ungdommen på alvor, selv om det finnes stort forbedringspotensiale, avslutter Devik.

Arbeiderpartiets Arnt Mikkelsen er Røyrvik kommunes ordfører han mener at ungdom ikke vært prioritert.

Arnt Mikkelsen

Arnt Mikkelsen, Arbeiderpartiet å sittende kommune ordfører.

Foto: Ristin Persson / NRK

– Vi har ikke vært flinke nok til å dra med ungdommen generellt, å ikke til å markedsføre politikken, det må vi bli flinkere til, sier Mikkelsen.

Liten plass fører til mindre debatter.

Røyrvik er en kraftkommune der vannkraft er en innkomstbringene kilde, men kommunen sliter med økonomien etter at all gruvedrift opphørte 1998.

– Det er vanskelig å samle mennesker etter arbeidstid. Før i tiden hadde vi debatter men ikke nå lenger, vi har ikke lenger økonomi til å være uenige.

Røyrvik samisk kommune.

Røyrvik kommune ble 2013 inlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk, der samisk språk er likestillt med norsk. Hilje Kristoffer Jåma mener att kommunen burde engasjere flere i tospråklighets kommunen.

– De kunne engasjert flere samer i kommunen, ungdommer ikke minst. Kanske kunne det gitt noen arbeidsplasser og sommerjobber om de hadde brukt oss ungdommer som er her, mener Jåma.

Selv om Jåma ikke ennå har tatt del i valgkampen og informasjonsmøtene, så er han sikker på hvem han skal stemme på.

Jeg har sett for meg en ordfører som kunne satse meir, å beite i det sure eplet nångång, å vørri lite meir tydelig å frampå.

Hilje kristoffer jåma