Hopp til innhold

Samisk satire ble godt mottatt

Den første samiske satireboken ble godt mottatt av publikum. En av de som likte boka var Katri Somby.

Katri Somby

Fra venstre: Katri Somby, redaktør Mona Solbakk og forfatter Maren Uthaug.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Jeg måtte kjøpe boken etter det fremragende standupshowet som forfatteren av boka Maren Uthaug fremførte, sier Katri Somby.

Katri Somby fra Tana var en av mange som kjøpte boken «Sager lea somá leat sápmelažžan» eller på norsk «Det er gøy å være same».

Boken ble lansert i Tromsø sent på torsdagskvelden. Det var mange fremmøtte og latteren fylte Skansen festningsverk, som anses å være det mest verdifulle kulturhistoriske anlegget i kommunen midt i Tromsø sentrum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katri Somby

Kåsøren Katri Somby kjøpte også en t-skjorte med en av tegningene fra boken.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Skremt av H-ordet

Allerede før Somby har lest boken, så er hun litt forskrekket.

– Jeg ble litt skremt over at forfatteren brukte H-ordet, eller «hoammá», fordi det er et tabu ord i samiske miljøer, sier Somby.

(Ordet «hoammá» er et negativt ladet ord om Kautokeino samer.)

– «Hoammá»-ord er ikke et ord som jeg bruker i min dagligtale, men jeg måtte bare flire godt, når jeg så tegningen av «hoammá»-jenten som hadde så stor sølje at bare hodet og beinan vistes, ler Somby.

– Vi har alltid vært klar for en satirebok

Katri Somby har faste kåseri-innslag på NRK Sámi Radio. For henne var satireboken kanskje ekstra interessant.

Hun har store forventninger til boken, som hun gleder seg til å lese når hun kommer hjem.

– Jeg forventer at boken skal ikke bare være artig, men at boken harselerer med tabu saker. For bak enhver spøk ligger sannheten. Akkurat som sølje-tegningen, sier Somby.

Tror du at det samiske samfunnet er klar for en slik satirebok?

– Det samiske samfunnet har alltid vært klar for en slik bok, det er ikke et spørsmål en gang. Vi har alltid harselert med hverandre. Eneste er at det aldri har blitt utgitt en slik bok i det offentlige rom, sier Somby.

Enig med Somby

Ol JOhan Gaup

Ol Johan Gaup

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Ol Johan Gaup fra Kautokeino syntes at boken fremstår med masse morsomme tegninger og artigheter at han måtte bare ha den.

Han er enig med Somby i at samene er klare for en satirebok.

– Klart vi er klar for en slik bok, fordi den inneholder masse gode og artige poeng. Jeg har bladd i den og syns at boken er kjempespennende, sier han.

Mona Solbakk og Maren Uthaug

Redaktør Mona Solbakk og forfatteren Maren Uthaug

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Vær snill å reager, Sápmi

Redaktøren Mona Solbakk av satireboken «Det er gøy å være same» ønsker tilbakemeldinger om bokens innhold.

– Får håpe at samer reagerer litt i hverfall. Jeg vet at når det blir stille i Sápmi, så er det noen som har blitt sint. Men jeg håper at de sier noe om boka. Det er lov å bli litt sint, mener Solbakk.

Korte nyheter

  • Turisttat reagerejit: – Sii oidne dušše duohtavuođa

    Cruise-turisttat MS "Boletti" fatnasis ožžo veahá erenoamáš álggu beaivvái go oidne bossubivddu Honnesvági báikkis.

    Brihttalaš guossit reagerejedje iešguđetládje – muhtumiid mielas lei gelddolaš ja earát ges eai háliidan oaidnit go njuvve bosu.

    Visit Nordkappa beaivválaš jođiheaddji Martin Hansen deattuha ahte lea dárbu ipmirdit ja lohká ahte:

    – Mii árvvusatnit sin geat ellet mearas, muhto seammás ferte leat lohpi lohkat ahte bossubivdu ja cruisefatnasat eai heive nu bures oktii.

    Skiipahoavda Nils Jørgen Nilsen lohka ahte turisttat han dušše oidne duohtavuođa ja kommentere:

    – Ii leat mihkkege maid mii sáhttit čiegadit. Mii bivdit lobálaččat, muhtumat liikojit ja muhtumat eai liiko.

  • Ikke flertall for å avvikle forhåndstiltredelse

    I forbindelse med energi- og miljøkomiteens behandling av endringer i energiloven og plan- og bygningsloven hadde Rødt, MDG og SV fremmet forslag om å avvikle ordningen med forhåndstiltredelse.

    De mener at denne ordningen ved byggeprosjekter og ekspropriasjon av eiendom kan føre til flere Fosen-saker, der utbygger fikk starte utbygging før rettighetene til andre brukere av området ble avklart.

    Med 15 mot 86 stemmer ble forslaget nedstemt av regjeringspartiene og stortingsflertallet fredag.

    Olje- og energiminister, Terje Aasland, mener fjerning av denne ordningen ville ført til stor usikkerhet for de som trenger forutsigbarhet i forbindelse med slike byggeprosjekter.

    – Forhåndstiltredelse har vært hovedregelen i ekspropriasjonsretten i mange tiår. Det er en praktisk viktig ordning som sikrer fremdriften i byggingen av nødvendige infrastrukturtiltak, sa Aasland under debatten i Stortinget.

    Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) ville vite hva regjeringens svar da er for å unngå flere Fosen-saker, når de vil beholde ordningen med forhåndstiltredelse.

    Til det svarte Aasland at de endringene som nå gjøres i lovverket ved at kommuner får større innflytelse i slike byggesaker, vil også gjøre at lokale interesser skal tas mer hensyn til i framtidige byggeprosjekter.

    Han trakk også frem at regjeringen vil se på om det i framtiden er mulig å få tidlig avklaring av gyldighet av vedtak i slike byggesaker.

    Det har gått over 600 dager siden Høyesterett uttalte at konsesjonen for bygging av vindturbiner på Fosen i Trøndelag, er ugyldig og bryter med reindriftsutøvernes menneskerettigheter (lovdata.no).

    Olje- og energiminister Terje Aasland redegjør for Stortinget om Fosen-saken
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Duddjodettiin ohppet sámegiela

    Suorttáin Nordlánddas besset olbmot oahppat sámegiela duddjodettiin. Juohke duorastaga čoahkkanit Viesttarrállá sápmelaččat dudjot ja veahá hállat sámegiela. Sámi mánát ja nuorat maid fargga besset deaivvadit ja oahpahallat sámegiela Báru giellabáikkis, go dál leat ožžon bistevaš ruhtadeami Sámedikkis.

    Geahča ášši otná TV-ođđasiin: