NRK Meny
Normal

Tok den første samiske medaljen

En sølvmedalje er beholdningen i den samiske medaljehøsten etter første konkurransedag av Arctic Winter Games.

Her viser en stolt Jussi Rytky sølvmedaljen sin.

Her viser en stolt Jussi Rytky sølvmedaljen sin.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det gikk veldig bra i sporet og jeg er fornøyd med sølvmedaljen, sier Jussi Rytky beskjedent like etter medaljeserimonien på Wapiti Nordic Ski Trail i Grande Prairie.

13-åringen fra Haapavesi utenfor Uleåborg i Finland er så langt den eneste samiske medaljevinneren etter første konkurransedag i skisporet. Jussis slekt på morssiden kommer fra Utsjoki.

Sølvet vant han i sin klasse på 2,5 kilometer klassisk. Han var søtten sekunder bak gullvinneren Tomas O`Harra fra Alaska.

– Isete enkelte steder

Unge Rytky er fornøyd med jobben det samiske smøreteamet gjorde med skiene hans før løpet.

– Skiene var veldig bra. Jeg tror at de fungerte så bra som de kunne under de vanskelige forholdene, sier Jussi Rytky.

Natta før konkurransene var det forholdsvis kaldt i AWG-byen med temperaturer ned mot -8 grader celcius på det kaldeste og litt vind. I timene før konkurransene startet var temeperaturen steget betraktelig. Da Jussi Rytky gikk var det 6-7 varmegrader, sol og kram snø flere steder i løypa.

– Løpet ble en skikkelig utfordring. Enkelte steder var det ganske isete og skiene ble også litt bakglatte etter at jeg ble sliten, forklarer sølvvinneren Jussi Rytky.

Det samiske jentelaget i fotball var også i aksjon i dag. De fikk en pangstart i sin turnering da de nedsablet Northwest Territories med 4-0.