Hvordan stallo lot seg lure

Det får du vite i den første samiske eventyr-appen for barn. – Strålende at noen har tatt seg tid til å lage en slik app til småbarn, mener språkforsker.

Appen Gutten som lurte stallo

Appen som tar utgangspunkt i eventyret om «Gutten som lurte stallo» lanseres på seks språk. Utvikleren ønsker å synliggjøre det samiske ute i verden og på den måten bidra til gode synergier.

Foto: Miksapix Interactive

– Det er en morsom og litt skummel historie basert på et samisk folkeeventyr som handler om mot og tapperhet, og hvordan man kan overkomme hindringer ved å være smart og tro på seg selv, forteller Mikkel J. Sara.

Han står bak indieselskapet Miksapix Interactive, som nylig lanserte den første eventyr-appen for samiske barn.

Appen er for barn fra 4 år og oppover, og eventyret er velkjent, nemlig om gutten som lurte stallo.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mikkel Sara lanserer gutten som lurte stallo og sitter foran arbeidsbordet

Mikkel J. Sara mener det er på høy tid at barn får et tilbud med samisk innhold på deres arena, derfor lanserer han nå den første appen med samisk interaktiv eventyr på seks språk for verdensmarkedet.

Foto: Miksapix Interactive

Språkforsker tror slike apper kan styrke samisk

En som er glad for at det kommer en app myntet på småbarn er førstemananuensis i samisk språk, Berit Anne Bals Baal, ved Norges Arktiske universitet i Tromsø.

Berit Anne Bals Baal

Førsteamanuensis ved Institutt for språkvitenskap ved UiT, Berit Anne Bals Baal, forsker på samisk språk.

Foto: Privat

– Det er bra at det lages apper på samisk, der man ikke bare ser samisk men også hører det, sier Baal, som forsker på barnespråk og språktilegnelse.

Nå som småbarn bruker mye tid på både nettbrett og TV, mener hun det er påtide at det kommer tilbud på samisk.

– Jeg synes det er strålende at noen har tatt seg tid til å lage en slik app til småbarn.

Slike apper er ikke bare enda en tidstyv for barna?

– Barn vil selv bruke tid på det, og når det ikke finnes noe på samisk velger de norske eller finske apper, så vi kan ikke tenke at vi ikke skal lage apper fordi de er mulige tidstyver. Barna ønsker seg det selv.

Gutten som lurte stallo

Miksapix Interactive er et indie produksjonsselskap som produserer interaktive eventyr-app med samiske folkeeventyr og sagn. Her er et skjermbilde fra appen. Eles trenger din hjelp til å lage en dukke.

Foto: Miksapix Interactive

Kan en app være med på å styrke barnas språk?

– Ja, dersom språket som brukes i appen er gjennomarbeidet med av fagfolk. Jeg ser at i akkurat denne appen så har de tatt i bruk profesjonelle skuespillere til å fortelle eventyret, og det er en svært god indikator, mener språkforskeren.

«Kjærestepar» fra Veiviseren

Det er ikke noen hvem som helst som har lest inn eventyret. For Mikkel Gaup, kjent fra filmer som Kautokeino Opprøret og Ofelaš/Veiviseren har den norske fortellerstemmen.

Mikkel Gaup

Skuespiller og regissør Mikkel Gaup har den norske fortellerstemmen.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Synes idéen om en eventyr-app til barn er veldig god, det skulle vært gjort før. Med det sagt så er det veldig gøy at det kommer en app som samiske barn kan høre på, sier Mikkel Gaup.

Den samiske fortellerstemmen står Sara Marit Gaup for, også hun kjent fra Veiviseren der hun spilte Mikkel Gaups karakter Áigins kjæresteemne i Veiviseren.

Politisk satsingsområde

Sametinget skal være med på å finansiere Saras neste prosjekt, sammen med andre finansieringsinstitusjoner som Innovasjon Norge og Nord-Norsk Filmsenter.

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka (Nsr) har ansvaret for Kunnskap, miljø og næring i Sametingsrådet.

Foto: Kenneth Hætta

Apper på samisk for barn har vært en av de viktige sakene for presidenten, og jeg tror slike verktøy er en viktig del av et moderne liv, sier sametingsråd Silje Muotka.

Hun har allerede testet appen sammen med sønnen.

– Og både jeg og han likte den veldig godt, og han er jo veldig ærlig for å si det sånn.

Flere eventyr-apper er på vei.

Etter det NRK vet så er E-skuvla snart klar med å lansere eventyr-app for barn, og også Miksapix er allerede i gang med en ny.

Rolffa på Døgnvill 2011

Appens musikk har frontfiguren i bandet Rolffa, Rolf Morten Amundsen, laget. Noe som var helt nytt for han. – Man må tenke enkle og barnslige løsninger til melodi og rytme og samtidig skal det være litt smågenialt, sier Rolffa til NRK.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK