Første samiske animasjonsfilm lanseres i dag

– Slike samiske filmer som dette er viktige, både for å fremme og bevare det samiske språket og kulturen, sier direktør for Internasjonalt Samisk Filminstitutt.

I dag lanseres den første samiske animasjonsfilmen. Ved Mutant Koala Pictures.

Mutant Koala Pictures presenterer Áigin.

Filmen har fått navnet Áigin, og er basert på den første samiske langfilmen Ofelaš (Veiviseren) fra 1987 som ble laget av den kjente filmprodusenten Nils Gaup.

Basert på «Veiviseren»

Filmen Áigin er en kortfilm på 10 minutter. Den forener samisk kultur og japansk animasjon, og har de samme karakterene som i original-filmen Veiviseren.

For rundt 1000 år siden forfulgte tsjudene det samiske folket og drepte dem de kom over. I denne filmen forfølger tsjudene familien til den unge samegutten Áigin som må kjempe mot dem sammen sin lillesøster.

Fra animasjonsfilmen Áigin

Filmen er inspirert og basert på Nils Gaups Oscarnominerte film Ofelaš.

Foto: Filmfoto

Animasjonsfilmen er skrevet av den unge filmskaperen Jouni West (23) fra Savvon i Utsjok kommune i Finland.

Filmen har fått støtte blandt annet fra Finsk filmfond og Internasjonale Samiske Filmforening.

Likte ideen

Direktør for Internasjonalt Samisk Filminstitutt Anne Lajla Utsi sier at de har valgt å støtte denne animasjonsfilmen først og fremst fordi det er den første samiske animasjonsfilmen.

– Jouni West kom til oss med denne idèen som vi syntes var veldig bra, sier hun.

Hun forteller han er veldig flink å tegne og animere. De valgte først å gi støtte til å lage pilot-filmen til Áigin som ble veldig bra, og dermed ville de støtte videreproduksjon av selve hovedfilmen.

– Personlig synes jeg det er veldig morsomt at den første samiske animasjonsfilmen nå er laget, sier hun.

– Viktig med samiske filmer

Utsi forteller også at de ønsker at det skal lages flere samiske filmer. Siden 2001 har de jobbet med at de som ønsker å lage samiske filmer og har gode idèer og manus skal få gjennomføre sine prosjekter. Nå ser de at arbeidet deres gir resultater med at produksjonen av disse idèene faktisk kommer i gang.

– Slike samiske filmer som dette er viktige, både for å fremme og bevare det samiske språket og kulturen, sier Anne Lajla Utsi.

Hun forteller videre at hvis det finnes noen med gode idèer til slike typer filmer, så kan de ta kontakt med Internasjonale Samiske Filmforund. Hvis idèen er god kan vedkommende søke støtte hos dem til å gjennomføre produksjon av idèen sin.

– Filmer for barn og ungdom har høy prioritet hos oss, da det finnes veldig lite av det, forteller hun.