Første gaupe skutt i Tysfjord på over 30 år

Det var tydelig at gaupa var sulten på ferskkjøtt og blod, forteller jeger Bjørn-Magne Jensen som i går skjøt en gaupe på 17 kg.

Gaupe skutt i Råna i Tysfjord

Det var i dette området gaupa ble skutt. Flyfoto av Råna i Tysfjord.

Foto: Sander Andersen / NRK

Bjørn Magne Jensen

Gaupejeger Bjørn-Magne Jensen, som har både jerv- og gaupelisens, skjøt i går en 17 kg stor gaupe i Råna i Tysfjord.

Foto: Privat

NRK har tatt en ringerunde til aktuelle jegere i området og slik vi har klart å kartlegge, er det mye som tyder på at det ikke har blitt skutt gaupe i Tysfjord siden tidlig på 80-tallet. I Miljødirektoratets rovbase er det heller ikke registrert noen felte gauper i Tysfjord siden da.

Klar til å angripe

Gaupe skutt i Råna i Tysfjord

Hunden «Fox» ble reddet fra å bli gaupemat.

Foto: Privat

Jegeren Bjørn-Magne Jensen fra Råna i Tysfjord var på tur for å hente seg en kopp kaffe da han i vinduet oppdaget en gaupe som var klar til å angripe hunden hans.

– Jeg ser en fullvoksen gaupe bare 7-8 meter unna hunden min. Gaupa senket ned kroppen klar til det typiske katteangrepet, og var klar til å hoppe på hunden. Jeg grep tak i et våpen som jeg hadde stående klar til revejakt og skjøt gaupa som datt død om momentant, forteller jegeren som har både jerv- og gaupelisens.

Jensen mener at den sultne gaupa har oppholdt seg i området en stund.

– Gaupa har vært rundt her flere ganger, jeg har blant annet hørt den skrike midt på lyse dagen. Det var tydelig at gaupa var sulten på ferskkjøtt og blod.

Store tap for bøndene

I 2013 ble 74 sau og lam tatt av gaupe bare i Tysfjord kommune, melder bønderne til Fylkesmannen i Nordland, og enkelte bønder i kommunen melder om at gaupe har tatt av dage 40% av fjorårets lammekull. Det ble utbetalt gaupeerstatning for 34 sau og lam i Tysfjord i 2013.

Ordfører i Tysfjord Tor Asgeir Johansen, som opprinnelig er fra nabobygda Losvik, mener at det er helt riktig å ta ut noen dyr når det blir store tap på sau. Men siden de siste sauene forsvant fra fjorden som Råna ligger i, har det vært lite gaupe å se.

– Gaupa går etter sau som er et enkelt bytte og de siste sauene forsvant i 1982, for over 30 år siden. Da hadde ikke gaupa noe å jakte på lengre og dermed blitt et sjeldnere syn i området. Men jeg har sett spor der og vi vet at den har vært der av og til.