Hopp til innhold

Forskningsleder: – Denne kommunen bør ikke overleve kommunereformen

Kommunereformen er nå full sving rundt om hele landet. Nå mener forskningsleder i Tysfjord at hans hjemkommune må deles og slås sammen med andre.

Drag sentrum i Tysfjord

Drag i Tysfjord bør i følge Nystø bli en del av Salten eller Indre Salten storkommune.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

«I Nordland er det en kommune som ikke bør overleve kommunereformen, uansett hva som skjer. Det er min egen kommune Tysfjord. Den råtner nå på rot både økonomisk og samarbeidsmessig, uten styringskraft»

Det skriver Sven-Roald Nystø, spesialrådgiver ved Árran lulesamisk senter og tidligere sametingspresident, i en kronikk i avisen FiskeribladetFiskaren 6. mars i år.

Tysfjord er en liten kommune i Nordland med knappe 2.000 innbyggere og fjorden deler folket i to.

Sliter økonomisk

Sven-Roald Nystø

Sven-Roald Nystø er tidligere sametingspresident.

Foto: Privat

I underkant av halve befolkningen bor i kommunesenteret Kjøpsvik på nordsiden av fjorden. Den andre halvparten bor på tettstedene Drag og Storjord på fjordens sørside.

Nystø nevner tre grunner til hvorfor Tysfjord ikke bør overleve som en egen kommune i fremtiden: Dårlig økonomi, få innbyggere og manglende samarbeid.

– For det første sliter Tysfjord med svært dårlig økonomi. Gjelden øker for hver måned som går. Kommunen har havnet på Robek-lista uten at økonomien har blitt noe bedre av den grunn. Kommunestyret makter ikke å forbedre den økonomiske stuasjonen.

Få innbyggere

Den andre årsaken er at Tysfjord har for få innbyggere.

– Og selv om kommunens økonomi skulle forbedres, så har ikke kommunen nok innbyggere for å drive den nødvendige utviklingen fremover for å få flere arbeidsplasser og bedre tjenester i kommunen, sier Sven-Roald Nystø til NRK.

Manglende samarbeid

Hans tredje argument er de fastlåste strukturene som deler befolkningen i to.

– Når jeg ser listene for kommunevalget i høst, ser jeg ingen forskjell. Den politiske situasjonen med manglende samarbeid mellom Drag-siden og Kjøpsvik-siden ser dermed ut til å vedvare.

– De strukturer som en gang førte oss i denne situasjonen, kommer til å holde oss i denne situasjonen. Derfor er eneste løsningen at vi slås sammen med andre kommuner slik at de gamle strukturene går i oppløsning og lar oss møte fremtidens utfordringer.

Krangler om økonomiansvaret

Fjorden splitter

Sven-Roald Nystø vil ikke legge skylden på politikerne for situasjonen som er idag, men sier fjorden som deler befolkningen har splittet kommunen.

– Kommunepolitikerne gjør så godt de kan, men jeg mener de gammeldagse strukturene er så faste at vi ikke klarer å utvikle samfunnet. Jeg synes litt synd på politikerne, fordi disse strukturene er så solide og blir ikke endret om vi ikke gjør noe med geografien og kommunens størrelse.

Nå fremmer også Nystø et ønske om å dele fjordkommunen.

– Den usikkerheten kan vi ikke lengre leve med. Derfor går Drag-siden sørover inn i en større enhet, og Kjøpsviksiden nordover. Det havet en gang bandt sammen, skiller det idag. Uansett forblir vi tysfjæringer.

Deling av Tysfjord

Sven-Roald Nystø mener Tysfjord bør deles.

Foto: Simon Piera Paulsen/MapBox, OpenStreetMap contributors / NRK

Stor Salten-kommune

Og løsningen er ikke å slå seg sammen med de små nabokommunene, mener Nystø.

– Jeg tror ikke det er nok med at Tysfjord, Hamarøy og Steigen slår seg sammen. Jeg mener vi skal strekke oss til Fauske – og hvorfor ikke Bodø?

– Vi trenger større geografiske enheter med kompetanse til å drive utvikling, også bygdeutvikling. Det har vi ikke i dagens småkommuner.

Det samiske perspektivet

Når det gjelder samiske saker i en eventuell storkommune svarer Nystø slik:

– Om vi ser på arbeidet med de samiske sakene i Tysfjord kommune idag, så kan vi spørre om arbeidet er så bra at vi alle er fornøyde? Eller får vi nye muligheter i en større kommune?

– Samiske saker behøver større geografiske enheter, fordi samer bor i flere kommuner i området. Da slipper man å jobbe på tvers av to-tre kommuner, og vi ser jo at kommunene ikke klarer å samarbeide så godt heller, avslutter Nystø.

Korte nyheter

  • Elle Sofe Sara vuoitá kulturbálkkášumi

    Koreográfa, filbmadahkki ja dáiddár Elle Sofe Sara vuoitá 500.000 ruvnnu Telenor kulturbálkkášumis.

    Bálkkášupmi juhkojuvvo jahkásaččat erenoamaš dáidda- dahje kultuvraovdanbuktima ovddas.

    Ávvir dieđihii ođđasa vuos.

    Elle Sofe Sara, koreograf
    Foto: Wenche Marie Hætta / Nrk
  • Barents Observer: Ovddeš Wagner-soalddát iskkai máhcat Ruššii

    Bearjadaga eahket NRK muitalii ahte almmái lea váldon giddagassii maŋŋá go galgá leat iskan rasttildit rájá Mátta-Várjjagis.

    Lávvardaga čállá The Barents Observer ahte lei ovddeš Wagner-soalddát Andrej Medvedev gii lea váldon gitta.

    27-jahkásaš Medvedev lei deaivan Barents Observer-journalistta moadde diimmu ovdal go váldoi gitta, ja muitalii ahte son áigu rájá rasttildit.

    – Čilgii ahte son boahtá sáddejuvvot Ukrainai fas farga, ja ahte de lea buoret sunnje fas máhcat Ruššii go dohko sáddejuvvot, čállá aviisa.

    OPPDATERT - Andrej Medvedev
  • Gáhta Girkonjárggas gohčoduvvo «John Savios plass»

    Aviisa Ságat árvalii jo 2020:s gohčodit gáhta Girkonjárgga guovddážis «John Savis plass».

    Ikte ledje ge rahpandoalut Girkonjárggas, go John Savios plass almmolaččat rabai.

    John Savio lei dáiddár gii lei Mátta-Várjjagis eret, ja rahkadii dáidaga mii lei čielgasit inspirerejuvvon Mátta-Várjjaga luonddus ja Sámi albmá eallimis.

    Mann med reinokse
    Foto: Saviomuseet