Nå håper han rørsystem-tanken forblir et forslag

Hammerfest ordfører Alf E. Jakobsen er kjempefornøyd med Statoils forslag om å frakte gass med skip. Nå håper og tror han at et rør som frakter gass fra Melkøya og ut i Europa, forblir et forslag.

Alf E. Jakobsen
Foto: Privat

- Dette er gode nyheter hvis dette blir gjennomført. Det vil jo bety mer aktivitet i Finnmark, både i en bygge- og driftsfase. Nå er det riktignok operatøren som sier dette. De skal jo ha lisenspartnerne med på denne beslutningen. Det gjenstår å se hva de sier, men det er veldig gode nyheter i forhold til aktivitet og sysselsetting i nord.


Var skuffet

Hammerfest kommune var dypt skuffet da både utenriksminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Ola Borten Moe for et år siden ga uttrykk for et ønske om gassrørledning som fraktet gassen fra Barentshavet og ut i Europa. Også det statlige selskapet Gassco har hele tiden vært positiv til en rørløsning som kan bringe gassen i Barentshavet sørover.

Til nettstedet Offshore.no forklarte Statoil sitt syn. De vil gå for LNG løsning som utelukker rørløsning. Statoil sitter på den største eierandelen i Snøhvit, men 36 prosent.

Håper på Snøhvit-styret

Det er Snøhvit-styret som har siste ord i saken. Jakobsen håper nå på gode ord fra styret og, for det motsatte vil ikke komme Finnmark til gode.

-Dersom det skulle bli en gassrørledning ut vil Europa vil det bety mindre aktivitet i landsdelen. Da sender vi råstoffet ut av fylket og til Europa, og det blir det blir det færre arbeidsplasser av. Det vil også bety mindre inntekter, i form av for eksempel eiendomskatt. Jeg håper og tror at utfallet skal bli et LNG tog II. Så er det jo bare å håpe styret går for det Statoil har foreslått.

Jobbet aktivt for LNG-løsning

Hammerfest kommune har aktivt jobbet for å hindre et gassrør-syste,.

-Det første vi har prøvd å gjøre er å påvise at det ikke er nok gass til å fylle et slikt gassrørsystem. Jeg utelukker jo ikke at det på et eller annet tidspunkt vil bli funnet gass nok, men i dag er det ikke gass til det . Jeg tror også at for Finnmark er LNG løsningen en god måte å få ringvirkninger på, sier Jakobsen.