Hopp til innhold

Forfatter dediserer ny bok til avdød samisk tolk

Kaare Vennerød er takknemlig for hjelpen han fikk av tolken Jevgenij Jushkov på sin reise på Kolahalvøya.

Kaare Vennerød og avdøde Jevgenij Jushkov.

NY BOK: Forfatter Kaare Vennerød viser stolt sin nye bok «Joik meg». Det er en diktbok skrevet i en stikkordsmessig form.

Foto: PRIVAT / NRK MONTASJE

– Uten Jevgenij Jushkov ville det ikke blitt noen bok, sier Vennerød til NRK.

Vennerød opplyser at et viktig grunnlag for lyrikkboka «Joik meg» er at forfatteren fikk besøke og intervjue russiske samer på Kolahalvøya i 2019. Jushkov fra Lovozero var tolk, guide, sjåfør, vertskap for forfatteren på denne turen.

– Jeg fikk, sammen med Jevgenij, god mottagelse og gode intervjuer blant russiske samer.

Senhøstes 2020 ble Jevgenij Jushkov drept i sin garasje, som deretter ble brent.

– Hans bortgang er et alvorlig tilbakeslag for det samiske folket. Han var av uvurderlig betydning i arbeidet med å styrke samene som et samlet folk, sier Vennerød.

Lujávri - Lovozero

RUSSISKE SAMER: I Lovozero fikk Kaare Vennerød et lite innblikk i dagliglivet til de russiske samene.

Foto: Jevgenij / Kirillov

– Viktige verdier

Boken «Joik meg» er gitt ut på Lyrikkforlaget og er Vennerøds andre bok med samer som tema.

Den første er «Den samiske fortellingen», som også er utgitt på nordsamisk.

– Vi er inne i en tid og en kultur der varige, menneskelige verdier lett blir overskygget av at vi er slaver av utviklingen. Vi lever i et landskap av økonomisk, teknologisk og etterhvert kulturell tåke, sier Kaare Vennerød til NRK.

Reinforing

NÆRHET TIL NATUREN: Mange reindriftsutøvere lever i respekt for naturens egenverdi og i materiell nøkternhet.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

«Joik meg» bruker også tåke som en metafor på en svekket bevissthet om verdier.

– Jeg leter etter slike verdier, og jeg mener at jeg finner slike verdier i den samiske tradisjonen, forklarer Vennerød.

Forfatteren sier han fornemmer viktige verdier i den samiske tradisjonen. Grensene i tid og rom fører til at utbredelsen av disse verdiene kan diskuteres.

– Mange samer har en bevissthet om menneskets nærhet til naturen, respekt for naturens egenverdi og materiell nøkternhet. Samene har en slekts- og familietilhørighet samt forsiktighet/taushet som retorisk virkemiddel.

Stikkordsmessig formspråk

«Joik meg» beskriver i et nesten stikkordsmessig formspråk reisen og de erfaringene forfatteren gjorde hos samer i fire land.

– Min reise hadde som mål å lete etter slike typer verdier blant samer i Russland, Finland og Sverige, som et supplement til det jeg hadde fornemmet og funnet i Norge, forklarer Vennerød.

Han spør blant annet om den samiske tradisjonen i nord har verdier som den moderne verden er i ferd med å miste? Finnes det et samisk arvesølv, som også er universelt?

– Det finnes en del kvaliteter i den samiske kulturen som vi burde være mer bevisst på. Jeg syns nordmenn flest vet altfor lite om samene.

– Fornorskningen var et folkemord

I sin første bok, «Den samiske fortellingen», er Vennerød krass i sin kritikk av det norske samefunnets behandling av samene.

Han kaller fornorskningen av samene for et folkemord. Vennerød tror heller ikke sannhets- og forsoningskommisjonen får den effekten det samiske samfunnet håper på.

Den harde fornorskningen. Fra den stille kampen

FOLKEMORD: Kaare Vennerød er ikke nådig i sin karakteristikk av fornorskningen av samene.

Han skriver i boka:

«Siden kunnskapene om samenes historie i Norge er så spinkle i den norske allmennheten, vil det i første omgang være et lite antall borgere som engasjerer seg.»

Sametingspresident Aili Keskitalo hadde litt større forhåpninger til kommisjonen da den ble etablert i 2018.

– Håpet er at denne kommisjonen er første skritt til å sørge for at det er vi samer selv som får utvikle vårt samfunn, våre næringer og vår kultur.

Korte nyheter

 • Nuorat dihtet unnimus sámi borramuša birra

  – Mis leat guokte álbmotbeaivvi Norggas. Sámi álbmotbeaivi lea guovvamánu 6. Beaivvi ja ávvuduvvo miehtá riika. Biđus, mii rehkenastojuvvo sámiid álbmotborramuššan lea oassi ávvudeamis ollosiiguin. Biepmu lea fiinna vuolggasadji eará kultuvrraide, ja mii fertet váldit vára girjjatvuođas mii mis lea.

  Dán dadjá Ragnhild Kolvereid, geas lea prošeaktaovddasvástádus bohccobirgui MatPratas, iskosa birra maid YouGov lea čađahan MatPrata ovddas. Norgalaččat leat vástidan gažaldagaid boazodoalu, bohccobierggu ja biđđosa birra.

  Gažaldahkii ahte dihtet go mii sámiid álbmotborramuš lea, vástidedje 40 proseanta nissoniin jo, ja dušše 29 proseanta dievdduin vástidedje dan seamma.

  Leat maid eambbo nissonat geat vástidedje riekta go galge válljet guđemuš borramuš rehkenastojuvvo sámi álbmotborramuššan.

  Vaikko nuoramusat geat serve iskosii eanaš vástidedje ahte dihtet mii álbmotborramuš lea, de lea dát ahkejoavku geat dihtet unnimus dan birra. Ahkejoavkkus 19-29 lea 50 proseanta vástidan biđus, mii lea mealgat vuollelis go reasta álbmogis.

  49 proseanta Gaskka- ja Davvi-Norggas vástidedje ahte dihtet mii álbmotborramuš lea. Ja 82 proseanta dáin vástidedje maid biđus. Goappašat logut leat mealgat badjelis go riikagaskamearri ja čájeha ahte dát riikkaosiin lea eanemus diehtu.

  Mátta-Norgalaččat leat dat geat dihtet unnimus. Sør- ja Østlánddas leat mealgat unnit geat dihtet mii álbmotborramuš lea. Eambbosat Oslos vástidit ahte dihtet mii dat lea, ja vástidit riekta.

  Biđus med brødskiver, reinkjøtt
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK
 • Bronse til Sápmis futsaljenter

  Team Sápmis futsaljenter vant i kveld lokal canadisk tid bronsemedalje etter å ha slått Yukon 3-1.

  De blide jentene har spilt lite sammen og er vant til å spille på større bane. Derfor har de til tider slitt med å tilpasse seg futsal, hvor alt går mye fortere enn i vanlig fotball.

  Det holdt likevel til en bronsemedalje i Arktiske vinterleker 2023.

  Victoria Haukebøe ble Sápmis toppscorer med 5 mål. Anna Sokki har 4 mål og Mia Tokle 3.

  På bildet ser vi de samiske jentene sammen med spillere fra Yukon.

  Team Sápmis bronsejenter sammen med spillere fra Yukon
  Foto: Stig Tovås / Team Sápmi AWG 2023
 • Innslag i Ođđasat om Sápmis futsallag

  Torsdag 2. februar ble det sendt et innslag i Ođđasat om Sápmis to futsallag i Arctic Winter Games 2023.

  Innslaget var en gladsak om at både jentelaget og guttelaget var klare for semifinale.

  Olov Johannes Blind (Saltdalskameratene) og Thea Hammer Johansen (IL Grand) er intervjuet.

  Futsallagene til Team Sápmi gjør det godt i Arktiske vinterleker.