NRK Meny
Normal

– Mine barn skal ikke vokse opp i skolebuss

Kåfjord kommune må spare inn 10 millioner kroner. Cathrine Solbakken frykter at det vil gå ut over skolesituasjonen.

Cathrine Solbakken

Cathrine Solbakken vurderer nå å flytte fra Kåfjord kommune etter at det ble kjent at kommunen må spare millioner. Hun frykter at det vil gå utover skoletilbudet.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

– Ungene mister fritida si. Jeg vil ikke at de skal måtte vokse opp i en skolebuss. De skal bruke fritida si på lek, aktiviteter og lekser – og ikke pendling.

Det sier Cathrine Solbakken, mor og spesialpedagog ved Manndalen skole i Nord-Troms. Nå vurderer hun å flytte vekk fra Kåfjord kommune, som skal spare 10 millioner kroner neste skoleår.

Manndalen skole

Manndalen skole kan oppleve reduksjon i skoletilbudet neste skoleår.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Hun frykter at kommunens spareplan vil resultere i et dårligere skoletilbud i alle de tre skolene i kommunen. I verste fall kan 20 stillinger i barnehage og skole bli borte.

Da NRK Sápmi treffer Cathrine Solbakken sitter hun på sin nåværende arbeidsplass og ser etter nye jobbmuligheter. Solbakken sier at hun tenker mest på sine tre barn når hun gjør det.

– Dette er noe jeg må gjøre. Det er jo ikke sikkert at jeg har jobb på skolen etter at Kåfjord kommune har gjort vedtak i sparetiltakene for barnehage og skole.

– Ville valgt annerledes

Cathrine Solbakken

Spesialpedagog, Cathrine Solbakken, ser etter ny jobb. Hun er redd for å miste lærerjobben, fordi kommunen må spare flere millioner kroner.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Familien Solbakken flyttet tilbake til hjembygda for fire år siden. Her har de bygd seg hus og bosatt seg, og her trives de.


To av barna er elever ved Manndalen skole og den yngste er i bygdas barnehage.

– Hadde vi visst at skolesituasjonen blir så usikker som den er nå, så hadde vi ikke flyttet tilbake hit. Nå må familien revurdere alle sine planer for fremtiden, sier Cathrine Solbakken.

Flere som ser etter ny jobb

Solbakken sier til NRK at det er flere familier som nå gjør som dem. Flere vurderer å flytte etter at det ble kjent at kommunen må spare mange millioner.

– Jeg har snakket med flere om det, og jeg har hørt at flere lærere i kommunen ønsker å gjøre det samme - å se etter en ny jobb. Hvis mange står uten jobb til høsten så må man jo flytte. Å bo her og være ansatt hos NAV, det er ikke aktuelt.

Hør intervju med Cathrine Solbakken:

Ordfører beroliger folk

Fungerende ordfører Svein Leros synes at det er svært beklagelig dersom folk nå vurderer å flytte vekk fra kommunen. Han understreker at ingenting er bestemt.

– Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk til valg med et løfte om å opprettholde de tre skoletilbudene i Kåfjord. Det er ingen konklusjoner vedrørende skolene i Manndal, Birtavarre og Olderdalen ennå, sier Leros.

– Derfor bør ingen nå tro at skoler blir nedlagt, sier han.