NRK Meny
Normal

Foreldre risikerer å måtte betale saksomkostningene til sønnens drapsmann

31-åringen ble dømt til tolv års fengsel for å ha drept skoleeleven Hánsa Korpi (16).

Finsk politibil, knivstikking i Utsjok

Mannen som drepte medeleleven i oktober i fjor, ble raskt pågrepet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– En ankesak er økonomisk risikabel for de pårørende, sier advokat Jussi Lauerma til YLE Sápmi.

Han er bistandsadvokat til foreldrene til 16-åringen Hánsa Korpi som ble knivdrept 24. oktober i fjor på skolen i Utsjok. Utsjok er den finske nabokommunen til Tana og Karasjok.

Sist uke ble gjerningsmannen dømt til tolv års fengsel for drap i Lappi tingrett (Nord-Finland). I finsk rett dømmes drap noe mildere enn mord. Derfor er både foreldrenes bistandsadvokat og bygdefolket i Utsjok lite tilfreds med dommen.

Samlet inn 10.000 euro

Dommen var i samsvar med aktors påstand, og påtalemyndigheten vil derfor ikke anke den. Den eneste muligheten til å få prøvd saken i en høyere domstol er at foreldrene anker avgjørelsen.

De etterlatte har vært i tvil om de ønsker dette.

Finsk politibil, knivstikking i Utsjok

Mannen som drepte medeleleven i oktober i fjor, ble raskt pågrepet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Ikke alle har råd til å anke en slik dom. Hvis en høyere rettsinstans stadfester den første dommen, risikerer foreldrene å måtte betale drapsmannens omkostninger, sier Jussi Lauerma til YLE.

Nå har både privatpersoner, foreninger og bedrifter i den nordfinske kommunen samlet inn penger slik at dommen kan ankes. I en pressemelding fra initiativtakerne heter det at foreldrene må kunne ha frihet til å vurdere innholdet i selve dommen og ikke på den økonomiske risikoen.

I løpet av noen få dager har folket i bygda samlet inn 10.000 euro. Det tilsvarer nærmere 90.000 norske kroner.

Den dømte mannen skal ha blitt straffedømt flere ganger tidligere blant annet for mishandling, bruk av rusmidler, trusler, nasking og et grovt tilfelle av brudd på privatlivets fred. Før han flyttet til Utsjok bodde han i Tammerfors.