NRK Meny
Normal

Fordrivelse truer urfolksstammer

Rundt 4500 urfolk er ofre for voldelig fordrivelse i Colombia i løpet av de første fem månedene av 2014, opplyser FN i en fersk rapport.

Colombia urfolk

Illustrasjonsbilde av colmbianske urfolk og en soldat fra FARC-geriljaen. Bildet har ikke direkte tilknytning til innholdet i artikkelen.

Foto: JAIME SALDARRIAGA / Reuters

I sin nyeste utgave av rapport om humanitære saker, har det colombianske FN-kontoret for koordinering av humanitære saker (OCHA) tatt for seg de fem månedene frem til mai 2014.

I rapporten fremgår det at i perioden er det registrert ti tilfeller av massefordrivelse, som har resultert i at 4500 urfolk fra fem ulike stater er tvunget til å forlate sine hjem.

Rapporten påpeker at kulturell og fysisk utslettelse er en overhengende fare for de berørte lokalsamfunn (Awa, Embera, Eparara Siapidara, NASA og Nukak).

Disse miljøene er en del av de 35 urfolksgrupper anerkjent av den konstitusjonelle domstolen i Colombia, som står i fare for utryddelse, opplyser nettsiden Colombia Reports.

Mer enn 2000 fordrevet i Choco alene

Det mest urovekkende tilfellet av fordrivelse av urfolk skjer i Embera-Dobida landsbyen i delstaten Choco. I følge rapporten har det blitt registrert 2034 tilfeller av fordrivelse i dette samfunnet alene.

Colombia soldat

I Colombia er det forskjellige militante grupper som råder grunnen i urfolkenes områder.

Foto: LUIS ROBAYO / Afp

Choco regionen er av strategisk betydning for landets væpnede grupper, på grunn av tilgang til kystnære narkotika-ruter og en lav statlig tilstedeværelse. Dette gjør det mulig for utbredt kokadyrking og ulovlig gruvedrift til å foregå i stor grad uforstyrret.

Den internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC) ga hjelp til 3000 fordrevne i Choco i mai.

Nå kommer de med svar på lokale advarsler i delstaten, der det har vært en rekke konfrontasjoner mellom ELN, Colombias nest største gruppe og neo-paramilitære gruppen «Los Urabeños».

Truslene og konfrontasjonene mellom ikke-statlige væpnede grupper og den colombianske hæren er den hyppigste årsaken til fordrivelsen.

I mange tilfeller skyldes disse konfliktene den viktige strategiske karakteren av de innfødtes territorier, hvor ikke-statlige væpnede grupper ofte oppretter en permanent tilstedeværelse for å beskytte kokaavlinger eller narkotika og menneskehandelkorridorer, heter det i rapporten.

Fare for utryddelse

Konflikter er ikke det eneste problemet urfolkssamfunn har å stri med. Ifølge OCHA-rapporten lider de innfødte fordi myndihetene ikke bryr seg om dem.

De er isolert, blir alvorlig diskriminert, er lutfattige og ofre for utallige ulovlige og gigantiske gruve-og agro-industrielle prosjekter.

Gruvevirksomheten over hele landet representerer den største trusselen mot urfolkssamfunn som er den viktigste årsaken til deres utryddelse, i følge FN-representant Todd Howland.

– Det som skjer er at folk som har levd innenfor sitt eget lokalsamfunn i mange år påvirkes av disse gruveprosjektene, og flytter til byen, hvor deres kultur og språk er tapt, advarer Howland, sitert av Caracol Radio.

I følge en rapport utgitt i fjor av den nasjonale urfolksorganisasjonen i Colombia (ONIC), står 62,70% av landets urbefolkning i fare for å bli utryddet.

Colombia er hjem til cirka 1.420.000 urfolk, i følge ONIC.