NRK Meny
Normal

Glastonbury forbyr uramerikansk fjærpynt

Gjør det av respekt for den uramerikanske kulturen.

Åge Sten Nilsen

Åge Sten Nilsen synes sikkert han var fin da han hadde på seg uramerikansk fjærpynt under finalen i «Det store korslaget» i 2005. Men hvis han vil til Glastonbury neste år, ja da må han nok ha noe annet på hodet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Festivalungdom som ønsker å se kule ut bruker gjerne uramerikansk fjærpynt for å se ekstra bra ut.

Men Glastonbury festival i den lille byen Sommerset i England vil nå ha slutt på dette. Av respekt for den uramerikanske kulturen forbyr de bruk av uramerikansk fjærpynt fra og med neste sommers festival, opplyser den britiske nettsiden Western Daily Press.

Canadisk festival førs ute med forbud

Bass Coast festival ble arrangert i byen Merritt i British Columbia i Canada fra 1. til 4. august i år.

Rett før festivalen startet gikk arrangøren ut med henstillingen til publikum om å legge igjen sine uramerikanske hodeplagg hjemme i respekt for urbefolkningen.

– Vi forstår hvorfor folk er tiltrukket av disse hodeplaggene. De har en fantastisk fine å se på, men den åndelige, kulturelle og estetiske betydningen kan ikke skilles. Bass Coast festival arrangeres på urfolkenes land og vi følger en politikk som er på linje med urfolkenes egne synspunkter og ønsker når det gjelder dette. Deres mening er det som teller for oss, het det i en uttalelse fra festivalen.

Nå har Glastonbury fulgt den canadiske festivalens eksempel. En av de viktigste grunnene til det er at en britisk festivalgjenger startet en kampanje for å få Glastonbury til å forby gjestene å ha på seg uramerikanske fjærpynt.

Uramerikanske fjærpynt er nå på listen over ting det ikke er lov å selge uten forhåndstillatelse. Lista inneholder fra før alkohol, sigaretter, fyrverkeri og spesielle flagg.

Det var Daniel Round fra Stourbridge i England som startet underskriftskampanjen på change.org.

– Trenden med bruk av uramerikanske hodeplagg har blitt stadig mer utbredt de siste årene på Glastonbury og i andre musikkfestivaler. Spesielt i årets festival var dette veldig synlig, forklarer Daniel Round.