NRK Meny
Normal

Forbudt å fiske denne laksen

Kongelaksebestanden faller som en stein – nå er den forbudt å fiske etter i Yukonelva.

kongelaks

Kongelaksen eller Chinook laksen i Yukon er truet. Den er den største av lakseartene i Stillehavet.

Foto: Hector Amezcua / Zuma Press

Hvert år svømmer Chinook laksen, bedre kjent som kongelaks, fra Beringhavet og opp Yukonelva i Alaska.

Reisen til gytestedene er 3000 km.

Freder kongelaksen

I år har den vært fraværende. Fisken er viktig som matauk i Alaska, spesielt for urbefolkningen som bor langt fra tettstedene.

– Det er viktig å holde denne kulturen i livet slik at ungdommen kan fortsette med fisket i fremtiden, og kongelaksen har vært en viktig del av kosten vår i årevis, sier Michele Telep i Ta´an First Nation til APTN.

Hun har derfor forslått å frede kongelaksen i Yukon helt, til bestanden kommer seg på beina igjen. Forbudet trådte i kraft i år.

Det er første gang at urbefolkningen i området ikke har sitt tradisjonelle garnfiske etter stillehavslaksen, og de er enige i fredningen.

Overfiske – sannsynlig årsak

Nedgangen i Yukonelvas kongelaksestamme begynte i 1998. På det meste kom det 300.000 laks opp elva, i fjor var det kun 100.000.

De er ikke sikre på årsaken til at bestanden er så kraftig redusert, men man går ut ifra at overfiske de siste 50 årene i Alaska er opphavet til kollapsen.

– Fiskeriene hadde enorme garn, og de tok mange eldre hofisk. På grunn av det store fisketrykket på de eldre fiskene, er det nå de yngre fiskene igjen. Det vil si mindre fisk, og smålaks produserer mindre fisk enn de store, forklarer Don Toews i Yukon Salmon Sub-committee til APTN.