NRK Meny
Normal

For kaldt til å hente søppel: – Gutta tåler kulde, men det gjør ikke bilene

På grunn av kulde har VEFAS sett seg nødt til å utsette renovasjon i Kautokeino i dag.

Renovasjonsbiler i Kautokeino

At det ikke blir renovering på grunn av kulde er et kjent problem for VEFAS hver vinter.

Foto: VEFAS / Arkivfoto

Kommunikasjonsanvarlig i VEFAS Siw Line Thomassen sier at de ansatte tåler kulda, men at det er bilene som ikke gjør det.

– Det er ikke på grunn av guttene, de klarer å gjøre jobben, men bilene er ikke funksjonable i kulda. Bremsene fryser og hydraulikken går ikke, og da må vi stoppe bilene. Vi har erfaringer med det fra tidligere år.

Kjent problem hver vinter

Siw Line Thomassen

Kommunikasjonsanvarlig i VEFAS Siw Line Thomassen

Foto: VEFAS

VEFAS har renovert både i 25 og 30 minusgrader, og har ikke en fast kuldegrense.

– Det er alt ettersom. Det er veldig store forskjeller i temperaturen fra sted til sted. Vanligvis kjører vi og prøver. Men denne gangen var det under minus 32 grader i Kautokeino. Det var minus 27 i Suolovuopmi og da snudde vi, forteller Thomassen.

Thomassen forteller at dette er et kjent problem for VEFAS hver vinter.

– Vi har hatt dette problemet hvert eneste år i januar og februar.

Renoverer neste uke

VEFAS renoverer hele Kautokeino kommune 12. januar. De som har mye avfall kan sette kildesortert avfall i sort sekk ved dunk.

– Vi skulle renovere hele Kautokeino denne uka på grunn av det var 53 uker i 2015. I stedet blir det dobbelkjøring neste uke, og da får alle sammen i Kautokeino tømt søpla.

Selv om de nå har utsatt renovasjon, så har de foreløpig ikke fått noen klager på det.

– Tidligere år har vi hatt noen klager. Vi skulle gjerne vært og tømt, men kan ikke gjøre noe med kulda og været, sier Thomassen, og forteller at VEFAS nå har begynt å sende ut sms når det er utsatt renovasjon.

– Jeg håper at man setter pris på det, men likevel når vi ikke alle, derfor har vi alltid oppdatert informasjon på vår hjemmeside og på Facebook, forteller Thomassen.