NRK Meny
Normal

Marja Helena overrekker en helt spesiell gave til kongeparet

– En stor ære og et stort oppdrag å få mulighet til å spille for Norges kongepar. Det sier den sørsamiske joikeren Marja Helena Fjellheim Mortensson. Hun er en av de få utvalgte musikerne som får joike på festforestillingen i ettermiddag - Kongepar i 25 år.

Marja H. F. Mortensson
Foto: Anja Karoline Jensen Nordvålen

I dag er det 25 år siden kong Harald og dronning Sonja overtok tronen i Norge.

Dagen blir feiret med underholdning på Universitetsplassen, vinteraktiviteter på Slottsplassen og en festforestilling i Universitetets aula i Oslo.

– Jeg gleder meg til konserten i ettermiddag. Jeg skal fremføre to joiker, den ene joiken heter Slibnjehke og er en egenkomponert joik om reinkalv. Den andre heter Umeälven, som symboliser kontinuitet - og passer utmerket for å vise hvor samlende kong Harald og dronning Sonja har vært i sin regenttid.

Marja Helena Fjellheim Mortensson

- I ettermiddag er det tredje gangen jeg får mulighet til å joike for kongeparet, sier den anerkjente joikeren, Marja Helena F. Mortensson, fra Elgå i Hedmark.

Foto: Andreas Kalvig Anderson / Pressebilde

Setter utrolig pris på det ærefulle oppdraget

Marja Helena skal spille sammen med Kirsten Bråten Berg og Gutu Abera fra Somalia. Det blir en såkalt a cappella forestilling, som er musikk eller sang uten akkompagnement av instrumenter.

Hvordan blir det å spille i ettermiddag?

– Det er bare fantastisk og jeg håper selvsagt at både de kongelige og andre gjester setter pris på joikene som jeg skal fremføre, sier Marja Helena.

Hun er en anerkjent joiker som opptrer både nasjonalt og internasjonalt. Marja Helena joiker på sørsamisk og er fra Svahken Sijte eller Elgå i Hedmark.

Hun innrømmer at hun fremdeles må klype litt i armen, fordi det er så stort, at hun får ta en liten del av en så stor begivenhet som hele nasjonen feirer.

Se Marja Helena joike Onne Lim :