NRK Meny
Normal

Folket støtter fortsatt deling av denne fjordkommunen

Et stort flertall vil at Tysfjord skal slås sammen med andre kommuner. Men oppslutningen er noe lavere enn i fjor, viser en fersk undersøkelse.

Ferga i Tysfjorden

Fjordkommunen Tysfjord blir delt dersom innbyggerne får det som de vil.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Folket har talt. De ønsker seg en større kommunestruktur, og det er fornuftig med tanke på alle oppgavene som kommunene skal løse, konkluderer Øyvind Johansen, ordførerkandidat i Tysfjord Senterparti.

Partiet mener sammenslåing av kommuner er rette veien å gå.

– Kommunestrukturen må endres. Det er vi helt klare på, sier Johansen.

Men Tverrpolitisk liste vil beholde dagens kommunegrenser.

– Det er den beste løsningen for alle innbyggerne. Enkelt og greit, sier Guttorm Aasebøstøl.

Øyvind Johansen

Øyvind Johansen og Tysfjord Senterparti tar i mot kommunereformen med åpne armer.

Foto: Sander Andersen / NRK

Folket vil slå sammen

Tysfjorden deler kommunen i to, slik at halve befolkningen bor på kommunens østside, i Kjøpsvik. Og den andre halvdelen bor på kommunens vestside, tettstedene Storjord, Drag og Musken.

Hele seks av ti i Tysfjord mener at kommunen bør slås sammen med en eller flere av nabokommunene.

Bare tre av ti vil beholde dagens kommunegrenser – som likevel er en fremgang på 14,6 prosentpoeng sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse som ble gjennomført i oktober i fjor.

Det viser en fersk meningsmåling som Sentio Research har utført for NRK Sápmi, der 162 personer svarte på undersøkelsen i perioden 19.-25. august.

Så mange som 75 prosent mener at deling av Tysfjord er riktig vei å gå dersom kommunen uansett må slås sammen med andre. Og bare 16 prosent mener at kommunen i sin helhet bør slås sammen med andre.

Undersøkelse om kommunereformen i Tysfjord
Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Ferdige planer

Og Senterpartiet har løsningen klar.

– Primært ønsker vi oss en Nord-Salten-kommune med eller uten østsiden av Tysfjord. Alternativt, dersom det blir for smått, så ønsker vi en Indre Salten kommune til og med Saltdal, sier Øyvind Johansen og fortsetter:

– Vi ser jo at alle kommuner i Nord-Salten sliter med økonomien, så det er fornuftig å slå seg i hop. Og det mest logiske infrastrukturmessig er å dele kommunen. Det forstår alle. Men hvis befolkningen på østsiden av Tysfjord vil være med sørover så bøyer vi oss for det.

Guttorm Aasebøstøl

Guttorm Aasebøstøl fra Tverrpolitisk liste vil beholde Tysfjord som en egen kommune.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Vil beholde

Tverrpolitisk liste er glad for at oppslutningen for å beholde Tysfjord som en egen kommune har økt.

– Det er positivt for oss at det har gått opp fra 18 til 27 prosent på å beholde Tysfjord som en egen kommune, og vi mener at det er den beste løsningen for alle innbyggerne. Enkelt og greit.

Partiet har ikke tatt standpunkt på om kommunen bør deles eller inngå i sin helhet i en ny kommune dersom kommunereformen når Tysfjord.

– Vi har ikke gjort oss opp noen mening om det, men regner med at utredningene om kommunereformen sier noe om det. Og så må vi få et resultat ut fra de eventuelle forhandlingene enten nordover eller sørover, avslutter Aasebøstøl.