NRK Meny
Normal

– Forhåpentligvis kan vi påvirke utfallet

Kystfiskerne på Spildra kjemper mot verdens største oppdrettsselskap. I kveld arrangerer Naturvernforbundet folkemøte i Kvænangen, i håp om å påvirke utfallet i morgendagens kommunestyremøte.

Havna i Dunvik, Spildra i Kvænangen

I Dunvik på Spildra bor det 30 personer. Eneste vei hit er med båt.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det brygger til storm rundt Marine Harvest sine oppdrettsplaner i Kvænangen. De lokale kystfiskerne mener kommunepolitikerne har latt seg bestikke av gigantselskapet Marine Harvest.

En rekke instanser, blant annet Sametinget, Troms Fylkeskommune, og Fiskeridirektoratet, har klaget kommunens vedtak om å gi oppdrettsselskapet dispensasjon til oppdrettsanlegg utenfor Spildra. Klagen skal behandles under onsdagens kommunestyremøte i Kvænangen.

– Kystfiskerne bør ha førsteprioritet

Anton Petter Hauan

Anton Petter Hauan regner med godt oppmøte i Sørstraumen i kveld: - Ja, det har vært et bredt engasjement om saken så vi satser på fullt hus.

Foto: Line Lønning

Leder for Naturvernforbunder i Troms, Anton Petter Hauan, håper at kveldens møte kan bidra til å sette politikerne på andre tanker:

– Vi er nødt til å prøve, og forhåpentligvis kan vi påvirke utfallet ved kommunestyremøtet i morgen. I Kvænangen er det allerede store arealer som brukes til oppdrett, og de lokale fiskerne kan fortelle at fisket blir stadig dårligere.

– Samtidig er det en trend vi ser overalt i Norge; det miljøvennlige kystfisket blir fortrengt av oppdrettsnæringen. Vi er ikke prinsipielt imot oppdrettsnæringen, men vi mener kystfiskerne bør har førsteretten til sine tradisjonelle områder.

Folkemøtet avholdes idag tirsdag kl 19.00 på Næringshagen i Sørstraumen.

Fredet en kort tid

I 2014 vedtok kommunestyret i Kvænangen en ny havbruksplan, der blant annet østsiden av Spildra skulle fredes for oppdrett og beholdes som et viktig område for de lokale fiskerne. Ni av ni høringsinstanser var imot at det skulle plasseres oppdrettsanlegg der, da det også ligger et gytefelt og et rekefelt i nærheten.

Men en stund etter vedtaket kom en søknad fra verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, om fem års dispensasjon fra den nylig vedtatte planen. De trengte mer plass for oppdrett av laks for å kunne holde slakteriet i kommunen i drift.

Kommunen valgte å gi Marine Harvest dispensasjon til å bruke området. En hel rekke instanser har klaget på vedtaket, og saken skal derfor drøftes under kommunestyret i Burfjord onsdag 27.april.