NRK Meny
Normal

Folkehøgskole frir til samisk ungdom

Folkehøgskolen har nylig fått nytt navn både på norsk og samisk. Logoen er også samisk inspirert.

Rolf Steffensen

Soltun folkehøgskole har fått nye eiere og nytt navn. Det nye navnet er både på norsk og samisk. Rektor Rolf Steffensen viser stolt fram det nye navnet og logoen.

Foto: Mathis Eira / NRK

Folkehøgskolen Nord-Norge skal være viktig for det samiske samfunnet og omvendt, sier rektor Rolf Steffensen.

Folkehøgskolen skal synliggjøre det samiske og andre urfolk. Skolen skal blant annet samarbeide med Várdobáiki samisk senter i Evenes i Nordland.

Kjersti Myrnes Balto

Dagligleder Kjersti Myrnes Balto i Várdobáiki samisk senter.

Foto: Mathis Eira / NRK

Dagligleder Kjesti Myrnes Balto i Várdobáiki samisk senter syns det er veldig bra at folkehøgskolen setter fokus på samiske.

– Det vil være opp til folkehøgskolen hvordan de vil samarbeide, men vi kan bidra med foredrag om det samiske og lignede. Vi vil også invitere folkehøgskolen til å delta på våre arrangement, for eksempel språkkurs, teater og kunstutstillinger, sier Balto.

Elevene deltar i reindriftsarbeid

Folkehøgskolen samarbeider også med Inga Sámi Siida i Vesterålen. Elevene får lære om reindrift og delta i daglige reindriftsarbeid, reinsanking, flytting og slakting, forteller Steffensen.

Folkehøgskole elever hos Inga siida

Folkehøgskole elever deltar i det daglige reindriftsarbeidet hos Inga Sámi Siida.

Foto: Tommy Simonsen

Elevene lærer også om samenes historie, fornorskingen og samiske næringer. Skolen har opprettet en ny linje hvor man får lære om urfolk. Her får elvene reise til Canada.

I Canada får elevene blant annet besøke Haida-folket, på den avsides øygruppa Haida Gwaii, like utenfor Canadas Stillehavskyst, sør for Alaska, sier Steffensen.

Her blir elevene kjent med Haida-folkets gamle skikker og historien til disse indianerne.

Steffensen håper at dette også er et spennende tilbud til samiske ungdommer, ikke bare for norske og internasjonale ungdommer.