Hopp til innhold

I ferd med å forme sin fremtid

15. april utløp fristen for å søke seg til høyere utdannelse. Det gikk ikke elevene ved Kunstskolen i Karasjok hus forbi, der fire har søkt seg til kunsthøgskolene.

En av de håpefulle er Per Asle Sara (22). Hans spesialitet er blyant- , kull-, og tusjtegning, i tillegg til akryllmaleri.

– Min drøm er å kunne leve av kunst, pur kunst, sier Sara med et dedikert blikk.

For å oppfylle drømmen sin har han søkt på kunsthøgskolen i Trondheim, og i Bergen.

Viser frem sitt atelier

Han er nå inne i sitt andre år på den unge Kunstskolen i Karasjok, der Karasjokgutten straks søkte seg inn ved oppstart. Per Asle Sara viser villig frem noe av det han har lært og formet i løpet av sin tid ved kunstskolen. Han er tydelig produktiv, NRK får se nærmere hundre forskjellige tegninger og malerier.

Et av de er et selvportrett som er delt inn i rektangler. Det var den samiske billedkunstneren Synnøve Persen som var gjestelærer da han fikk dette prosjektet i oppgave.

– Om du ser denne «boksen» i bildet, så har jeg forestilt meg noe som ikke kan skje i den virkelige verden, nemlig gull som ruster, han peker på området mens han forteller.

Per Asle Sara viser frem litt av det han har gjort

Per Asle Sara (22) viser frem delen av sitt maleri der han har forestilt seg gull som ruster.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK


Favorittmotivet hans er monstre. De tegner han helt og fullt ut av sin fantasi, inspirasjonen henter han blant annet fra forskjellige typer spill han utøver i fritiden sin.

– Den skjulte historien må frem

En annen som alltid har drømt om å leve av kunst er Amund J. anti (61). Nå er han i gang med å realisere drømmen sin. Han har søkt på kunsthøgskolen i Tromsø.

– Jeg ser på det historiske aspektet. Fra barnsben av har jeg blitt fortalt historier fra tidligere tider og epoker. Der finnes skjult historie fra våre områder og om vårt folk som må frem i lyset. Både harmoniske, men også de mer tragiske, forteller Anti lidenskapelig.

Anti uttrykker seg best ved hjelp av naturalistiske oljemalerier. Mens NRK er på besøk er han i full vigør med et annet prosjekt, nemlig silketrykk. Hans tydelige engasjement og arbeidsvilje er ikke til å unngå å legge merke til.

Actionpaint

Actionpaint heter kunstformen Karina Kåven Kaaby (22) holder på med mens NRK er på besøk. Action er det rette ordet. Det er maling både på lerret, gulv og muligens vegg.
Hun har foreløpig ikke har søkt seg til kunsthøgskolen, men ser ikke bort i fra at hun gjør det i fremtiden.

Karina Kåven Kaaby

Karina Kåven Kaaby har lært seg mange nye uttryksformer på Kunstskolen i Karasjok. Blant annet hvordan man maler med denne silikonpenselen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK


– Da jeg begynte her var det portretter jeg gjorde mest, og jeg likte ikke actionpaint noe særlig, men jeg har fått mer og mer sans for det, forteller hun ivrig.


Hun har også god hjelp i en liten assistent som har vist stor forkjærlighet for den litt sølete, men aktive kunstformen. For øyeblikket sitter assistenten og hviler seg på stolen ved siden av.

I år er det altså første gang Kunstskolen i Karasjok har avgangselever. Det er en toårig grunnutdannelse innen kunst, der elevene danner grunnlag for videre utdanning og yrkesutøvelse innenfor mange fagområder, blant annet; billedkunst, kunsthåndverk, illustrasjon, formgiving, arkitektur og foto.

Har stor tro på elevene

Rektor ved skolen, Eva Aira fra Jokkmokk, har stor tro på sine elever.

– Jeg håper alle fire kommer inn, og jeg har stor tro på dem. De er alle meget dyktige på sine ulike områder. Dersom de ikke kommer inn i år, men ikke gir opp, og fortsetter å jobbe hardt, så går det et nytt tog i fremtiden.

Aira har selv fem-årig udannelse fra kunsthøgskolen i Malmø, og hun vet hvor vanskelig det er å komme inn.

– Det er et populært studium, og det er et vanskelig nåløye å komme igjennom. Noen år kan det hende at det kun er 5-6 stykker som kommer inn av 500 søkere, forteller hun.

Eva Aira

Lærer ved Kunstskolen i Karasjok, Eva Aira, har stor tro på sine elever.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Forsiktige optimister

Når det gjelder sine forhåpninger om å komme inn, så er NRK sine intervjuobjekter forsiktige optimister.

Tror dere at dere kommer inn på kunsthøgskolen?

– Jeg vet ikke om jeg kommer inn, jeg er veldig usikker på hvor flink jeg er teknisk sett i de to kunstmediene jeg fokuserer på, undrer en beskjeden Per Asle Sara.

– Det er mitt ønske å komme inn, men jeg tør ikke å være for optimistisk, muligens har jeg 51 prosent sjans, svarer Amund J. Anti lattermildt.

Tegning av Per Asle Sara

Selvom det er i hovedsak monstre Per Asle Sara fokuserer på i sine tegninger, så har han noen verk med samiske motiv. Som dette med reinsdyr på beite, ørreten som hopper i kulpen, og den hellige offersteinen «sieidi».

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK